15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 15:09 BiH - Zbog učestalosti napada

Udruženje BH novinari zahtijevaju od Dodika da prestane s nasiljem nad medijima

Udruženje BH novinari zahtijevaju od Dodika da prestane s nasiljem nad medijima
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da 'prestane s nasiljem nad medijima, te svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi sa demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama ...

... koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu'.

- Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, posebno u entitetu Republika Srpska - navodi se.     

Naglašava se da je u posljednjih nekoliko godina Linija za pomoć novinarima zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, s fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobođenje, novinsku agenciju Beta ….

- Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske, u srijedu u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix nazvao "neprijateljskim medijem" za Republiku Srpsku. Time je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun sa tim medijem i njegovim novinarima - navodi se.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo