0°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

27.02.2020 / 15:44 BiH - Općina Centar

Učenici u obnovljenoj fiskulturnoj sali u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“

Učenici u obnovljenoj fiskulturnoj sali u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“
Foto: Vijesti.ba
Sinoć su tokom svečanosti povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program koji su pripremili učenici Osnovne škole „Isak Samokovlija“, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, ...

... predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, prof. dr. Mirko Pejanović i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar zajedno sa direktoricom Nevzetom Doljančić, simboličnim presijecanjem vrpce ozvaničili završetak obnove fiskulturne sale u ovoj školi koja je smještena na Marijin dvoru.

Općina Centar je ovaj projekat pomogla sa iznosom od 20.000 KM. U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić je čestitao jedan od najvažnijih datuma države i svoj govor prvenstveno posvetio prisutnim osnovcima.

-Velika stvar se dogodila Bosni i Hercegovini 1. marta što ne bi bilo moguće bez hrabrih ljudi i dobrih vizionara i onih koji ih slijede. Drago mi je da pripadam onoj generaciji koja je slijedila odluke Vrhovne komande Armije RBiH na čelu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, te ostalim članovima Predsjedništva RBiH među kojima je uvaženi prof. dr. Mirko Pejanović. Na održanom referendumu 64,76% građana Bosne i Hercegovine se odlučilo da država BiH bude nezavisna, odnosno od ukupnog broja onih koji su izašli na referendum 99,40% je kazalo DA za nezavisnost naše države. Mi sada imamo obavezu da je dograđujemo, popravljamo  i usmjeravamo ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Za Dan nezavisnosti moramo biti sretni jer imamo državu, a biti tužni jer sa nama nisu oni koji su dali svoj život za odbranu naše zemlje i za Dan nezavisnosti moramo preuzeti naše obaveze zbog naše djece i njihove perspektive da država BiH bude ekonomski održiva i jaka. Najbolji odgovor na sve postojeće prilike jeste da i u ovoj godini kao i do sada, iako to nije naša nadležnost, nastavimo ulagati u predškolsko obrazovanje i osnovne škole, te kulturu, sport i nauku. U saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo  ćemo postaviti novu termo fasadu na objekte svih škola u Centru, dok u ovoj školi imamo još da završimo konverziju kotlovnice koja predstavlja ekološku bombu i opasnost za našu djecu, kazao je načelnik Ajnadžić, koji je spomenuo neke od projekata unapređenja školstva poput izgradnje nove škole na Šipu (vrijednost projekta 8,7 miliona KM) i obdaništa „Razigrani dani“ (2,7 miliona KM).

Osim sredstava za obnovu ove sale, odnosno za zamjenu podloge i zidnih obloga, među najvećim projektima su nabavka kompjuterske opreme i namještaja za učionice (22.000 KM), opremanje kabineta tjelesnog odgoja (15.000 KM), asfaltiranje školskog igrališta (20.000 KM), te je izdvojeno 19.000 KM za potrebe sanacije školskog dvorišta.

Također je sa 14.000 KM finansirano rješavanje problema sa vlagom na sjevernoj strani školskog objekta, kao i opremanje učionica neophodnim inventarom i opremom, zamjena sanitarija u školskim toaletima te zamjena podnih površina za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 23.500 KM.

Na sveukupnoj podršci koju pruža Općina Centar ovoj školi zahvalila se direktorica Doljančić.

– U ovoj školi, koju smatramo svojom drugom kućom, smo tokom protekle tri godine uspjeli okončati projekat povećanja energetske efikasnosti utopljavanjem objekta, imamo novu stolariju, učionice smo renovirali, te je opremljen informatički kabinet, a posljednji u nizu od projekata je zamjena dotrajale kotlovnice na bolje i ekološki prihvatljivo gorivo, za šta nam je načelnik Ajnadžić obećao pomoć na čemu mu posebno zahvaljujem, izjavila je Doljančić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo