8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

27.02.2020 / 15:59 Ekonomija - Resorni ministar

Drljača: Nastavak provođenja reforme radnog zakonodavstva

Drljača: Nastavak provođenja reforme radnog zakonodavstva
Foto: Vijesti.ba

Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, prihvatio je danas Dom naroda Parlamenta FBiH u nastavku pete redovne sjednice.

U obrazloženju ovog zakona delegatima Doma, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je naveo da njegovo usvajanje predstavlja nastavak reforme radnog zakonodavstva s ciljem unapređivanja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženja poslodavaca, a u vezi sa pravom na kolektivno pregovranje u skladu sa praksom u okruženju i EU.

Nacrt zakona, kako je dodao, uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, njihova ovlaštenja, postupak preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i druga pitanja značajna za ovaj postupak, a u vezi sa pravom na kolektivno pregovaranje u svrhu unapređivanja ekonomskih i socijalnih interesa.

Predviđeno je da se reprezentativnost sindikata može urediti na nivou poslodavaca, kantona, FBiH, za područja oblasti djelatnosti, te struke i profesije, dok se reprezentativnost udruženja poslodavaca može utvrditi na nivou Federacije BiH, kantona i za područje ili oblast djelatnosti.

- Usvajanjem ovog izrazito značajnog zakona, Ministarstvo rada i socijalne politike, kao i Vlada FBiH nastavljaju temeljitu reformu iz oblasti radnog zakonodavstva – naveo je ministar Drljača. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo