8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

01.03.2020 / 09:24 Svijet - Nakon izbijanja korona virusa

Pad zagađenja zraka u Kini vidi se iz svemira

Pad zagađenja zraka u Kini vidi se iz svemira
Foto: NASA / Vijesti.ba
Sateliti NASA-e i Europske svemirske agencije koji prate zagađenje registrirali su značajno smanjenje zagađenja dušičnim dioksidom (NO2) nad Kinom. Američka svemirska agencija Nasa napominje da je takva promjena barem djelomično povezana ...

... s gospodarskim usporavanjem uslijed izbijanja zaraze koronavirusom.

Znanstvenici su već ranije utvrdili da je koronavirus za najmanje četvrtinu smanjio kineske emisije stakleničkih plinova u samo dva tjedna sredinom veljače.

Podsjetimo, do 23. veljače kineske su vlasti obustavile promet prema i iz Wuhana te zatvorile mnoge pogone kako bi smanjile širenje zaraze. To je dovelo do značajnog smanjenja izgaranja fosilnih goriva koji ponajviše uzrokuju klimatsku krizu, a Kina je najveći proizvođač stakleničkih plinova na svijetu, prenosi Index.

Dramatičan pad

Znanstvenici Nase kažu da je pad zagađenja isprva bio vidljiv u blizini Wuhana, gdje je izbila zaraza, ali se proširio i diljem zemlje.

"Ovo je prvi put da vidim tako dramatičan pad u tako širokom području zbog specifičnog događaja", kazala je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-inom centru Goddard. Ona se sjeća kako je tijekom gospodarske krize 2008. također utvrđen pad nivoa dušičnog dioksida, ali taj je pad bio umjereniji.

Tijekom Olimpijade 2008. oko Pekinga je također izmjereno značajno smanjenje zagađenja zraka, ali to je bilo većinom vezano samo uz taj grad i nivo zagađenja je opet narastao nakon završetka Olimpijade.



Karte pokazuju koncentraciju dušičnog dioksida, plina koji izlazi iz ispuha motornih vozila, energana i industrijskih postrojenja.Prikazane su vrijednosti izmjerene diljem Kine od 1. siječnja do 20. siječnja 2020. godine (prije karantene) i od 10. veljače do 25. veljače (nakon karantene).


(Vijesti.ba)

Izdvajamo