13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.03.2020 / 20:40 Zanimljivosti - Recept

Ideja za savršen ručak: Tradicionalna Grčka musaka

Ideja za savršen ručak: Tradicionalna Grčka musaka
Foto: Instagram - Vijesti.ba

Plavi patlidžan, sigurni smo, nije svima, ali ni uopšteno, popularna ili omiljena namirnica, ali u kombinaciji s dva sosa i parmezanom odlično se slaže, a kada jednom budete probali ovaj recept, musaku više nećete pripremati nikako drugačije.

Ovaj recept možda nije toliko brz za pripremu, ali vrijeme potrošeno isplatiće se ukusom za pamćenje.

Sastojci za sos od mesa:

2 patlidžana

2 kašike maslaca

2 nasjeckana crna luka

1 kašičica usitnjenog bijelog luka

400 grama mljevene jagnjetine

1/4 kašičica cimeta

1/4 kašičice muškatnog oraščića

1 1/2 kašičice soli

1 kašičica bibera

1 kašičica origana

60 g paradajza

230 ml crnog vina

400 ml sosa od paradajza

Sastojci za bešamel sos:

500 ml punomasnog mlijeka

4 kašike maslaca

30 grama univerzalnog brašna

1/4 kašičice muskatnog oraščića

1/2 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

150 grama narendanog parmezana

2 jaja


Priprema:

Zagrijte rernu na 220 stepeni

Pripremite patlidžan: Nasjecite ga na kolutove debljine jednog centimetra. Svaku stranu lagano pospite solju i stavite na tanjir na kojem se nalazi papirnati ubrusi na 20 minuta. Lagano ih potapkajte kako bi uklonili suvišnu vlagu njih. U pleh za pečenje obložen papirom poređajte kolutove patlidžana u jednom sloju i zatim ih lagano premažite maslinovim uljem. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni 15 do 20 minuta ili dok ne omekšaju i počnu da dobijaju braonkastu boju. Stavite ih na stranu, a temperaturu rerne smanjite na 200 stepeni.

Napravite sos od mesa i paradajza: U velikom tiganju zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk i pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodajte meso i miješajte kako bi ga se odvojilo na komadiće. Dodajte biber, cimet, muskatni oraščić, so i origano. Pržite dok meso ne porumeni i u njemu više nema ružičaste boje. Ocijedite suvišnu masnoću. Dodajte vino i kuvajte dok skoro potpuno ne ispari. Dodajte sos od paradajza i kuvajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, oko 20 minuta. Stavite na stranu.

Napravite bešamel: zagrijte mleko u šerpi ili tiganju na srednjoj vatri dok ne proključa. U srednjem loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Umutite u maslac brašno i nastavite da kuvate, neprestano miješajući, 2 minuta. Umutite dobijenu smjesu u toplo mlijeko, često miješajući, i kuvajte 5 do 7 minuta dok umak ne bude gladak i gust. Dodajte muskatni oraščić, so, biber i parmezan. Ohladite sos 10 minuta. Polako u njega dodajte jaja i stavite ga na stranu.

Slaganje musake: poređajte polovinu kriški patlidžana u pripremljenu posudu za pečenje i preko prelijte polovinu sosa od paradajza. Ponovite i stavite drugi sloj patlidžana i dodajte preostali sos. Bešamel sos prelijte preko sosa od paradajza, a preostali parmezan pospite ravnomjerno po vrhu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 50-60 minuta na 200 stepeni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo