21°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

03.03.2020 / 18:44 Politika - 18 glasova za

Imenovana nova Vlada KS na čelu sa Marijom Nenadićem

Imenovana nova Vlada KS na čelu sa Marijom Nenadićem
Foto: FENA
Skupština KS na današnjoj sjednici potvrdila je novu Vladu KS na čelu s premijerom Marijom Nenadićem.

18 zastupnika glasalo je ZA, 15 ih je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.Novu Vladu KS čine ministri iz SDA, SBB i DF.

Stranci demokratske akcije pripalo je sedam ministarskih pozicija. Mersa Kustura će biti ministrica pravde i uprave, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, dok je ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB će imati tri ministra. Ismir Jusko je imenovan za ministra unutrašnjih poslova, Anis Krivić će obavljati funkciju ministra obrazovanja, nauke i mladih dok će na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica biti Jasna Agić.

Ministri DF-a u Vladi KS bit će Rusmir Mesihović, koji će obavljati funkciju ministra zdravstva i Draško Jeličić, koji će u narednom periodu obavljati funkciju ministra privrede.


Ekspoze premijera Nenadića

Mandatar za novog premijera KS Mario Nenadić obratio se jutros zastupnicima u Skupštini KS, kojima je predstavio planove rada nove Vlade KS.

- Nova Vlada radit će brzo i „u hodu“ rješavati određena urgentna pitanja, ali će istovremeno pokrenuti odnosno nastaviti s radom na sistemskim preslaganjima nagomilanih problema u Kantonu - kazao je Nenadić na početku svog obraćanja.

U svakom resoru, kako je naveo, izvršen je „blic“ pregled realiziranog u godini mandata trenutne Vlade „i spremni smo sve pokrenute pozitivne procese podržati, dodatno unaprijediti i ubrzati. Istovremeno, imamo puno novih ciljeva i usaglašenih prioriteta, želimo ih što prije dati u realizaciju“

- Vrijeme koje je pred nama želimo iskoristiti da damo doprinos, prije svega ubrzanju europskog puta Bosne i Hercegovine, pa time i Kantona Sarajevo, ali ne deklarativno, nego kroz stvaranje uvjeta za ostvarivanje širokog spektra konkretnih mjera i aktivnosti na zaštiti i ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, koje danas uživaju građani Unije, a nažalost u Bosni i Hercegovini vidljivi su uglavnom na kratko i obično u vrijeme izbornih i drugih promotivnih kampanja - naglasio je Nenadić.

Članovi buduće Vlade Kantona, navodi, spremni su svo svoje iskustvo staviti u funkciju unapređenja života i standarda svih nas, građana KS, a posebno mladih.

- Bit ćemo snažan vjetar u leđa europskim integracijama i razvijati naš grad, Kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao prostor tolerancije, suživota i nade - istakao je Nenadić, prenose Vijesti.ba.

Obećao je da će nova Vlada nastaviti da razvija i promovira tradiciju i običaje svih naših naroda, njihovu vjeru i kulturu, i istovremeno će njegovati naše zajedničke vrijednosti i uporno tražiti puteve za vraćanje međusobnog povjerenja.

Pri tome, čuvat ćemo i jačati sjećanje na sve naše žrtve, na ubijenu djecu i civile Sarajeva, veliki broj nestalih i ranjenih i na višegodišnju opsadu i patnju našeg grada i Kantona - dodaje Nenadić.

Kada su u pitanju načela i pravci rada i djelovanja Vlade KS, naveo je kako će to biti zakonitost, zaštita javnog interesa, transparentnost i borba protiv korupcije, ravnopravnost i jednakost pred zakonom, zaštita manjina svih vrsta i tzv. „isključenih“ grupa, savjesnost i odgovornost.

- Ova Vlada neće doprinijeti neprihvatljivoj javnoj retorici, niti će voditi osvetničku ni svađalačku politiku. Dobili smo legalnu priliku i skupa sa svima Vama želimo je iskoristiti u službi boljitka svih nas u Kantonu Sarajevo i BiH. Budite sigurni da ni jednu ružnu i neprimjerenu riječ nećemo uputiti našim prethodnicima niti saradnicima, jer time samo umanjujemo šansu da uradimo nešto dobro i očekivano za naše narode i građane i za generacije koje dolaze - potcrtao je Nenadić.

Mandatar za novog premijera KS najavio je da će Vlada raditi timski, te da će je vodit dovoljno decentralizirano, što bi značilo da će svaki ministar u okviru propisanih pravila, imati tačno onoliko slobode u postupanju koliko je usaglašeno i utvrđeno važećim propisima, usvojenim budžetom i zaključcima Vlade i Skupštine.

- Svoj posao ćemo obavljati profesionalno, sa stručnim službama i zaposlenim državnim službenicima i namještenicima, s ciljem što efikasnijih rezultata, koji u konaĉnici, moraju biti mjerljivi i vidljivi - jasan je Nenadić.

Međunarodnim organizacijama i institucijama obećao je i ujedno od njih zatražio maksimalnu saradnju i dogovaranje oko ubrzane realizacije međunarodnih dokumenata, ugovora i projekata, kao i oko uspostave najboljih puteva i praksi za naše europske integracije u skladu sa ključnim Prioritetima iz mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

- Kao što vidite, pored zaštite interesa konstitutivnih naroda i grupe ostalih, kroz prizmu ostvarivanja prava i interesa svih stanovnika Kantona i njegovih posjetitelja i gostiju, radit ćemo posvećeno i na posebnom tretmanu i zaštiti manjina svih vrsta, jer u dugogodišnjoj neravnopravnoj borbi za „mjesto pod suncem“, ovi „slabiji“ su postali dodatno „nevidljivi“ - potcrtava Nenadić.

Naglasio je da će biti donesene nove razvojne strategije ili dorađivane već postojeće, a u tom pravcu na raspolaganju će biti i pomoć od brojnih međunarodnih organizacija i fondova, prenose Vijesti.ba.

- Struka i strategije, razvojni planovi gdje god ne postoje, treba ih osigurati. Ad hoc rješenja su nas i dovela do stanja u kojem je društvo danas. Jasno nam je da je rad na sistemskim rješenjima skup, da ne daje vidljive rezultate odmah, ali bez vizije i strategija, neće biti značajnih iskoraka i aktivnosti će davati samo trenutne rezultate bez trajnih i perspektivnih rješenja za generacije koje dolaze iza nas - rekao je između ostalog Nenadić.

Njegov kompletan ekspoze pročitajte ovdje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo