3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

03.03.2020 / 20:00 Politika - Američki analitičar

Bassuener: Zapad zajedno treba sankcionisati Dodika i vratiti moć EUFOR-u

Bassuener: Zapad zajedno treba sankcionisati Dodika i vratiti moć EUFOR-u
Kurt Bassuener / Vijesti.ba
Sankcioniranje Dodika nešto je što bi zapad - SAD, EU, Kanada, Japan, Norveška, Švicarska...- trebali učiniti zajedno.

Kazao je ovo za Vijesti.ba Kurt Bassuener, politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike i nekadašnji strateg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Ali ono što bi uistinu ograničilo njegovu mogućnost - ali i drugih - da stvori zabludu i izaziva strah je vraćanje moći EUFOR-a, kazao je on komentirajući aktuelnu političku situaciju u BiH.

"Razmještanje trupa u Brčkom moglo bi osujetiti cijeli Dodikov narativ o secesiji. Bez kontrole linije Banja Luka - Bijeljina - Beograd, to nije vjerovatno. Nije dovoljno reći da ne bismo priznali korake prema nezavisnosti. Moramo pokazati njegovu nemogućnost. Ako se to učini, to bi onda bio pokazatelj njegove nemoći", kaže Bassuener.

Međutim, prema njegovom mišljenju, ojačan i pravilno "kalibriran" EUFOR trebao bi se pozabaviti i drugim faktorom koji je ušao u percepciju javnosti, a to je nedostatak "sigurnosti i sigurnog okruženja" - što je EUFOR-ov zakonski mandat, održati sigurnost uz podršku NATO-a.

"Dodikovo gušenje protesta grupe Pravda za Davida prije godinu dana - kao i druge akcije od strane politizirane policije u BiH - "ohladile" su atmosferu u javnosti. Krade Miloševićevu matricu "vas niko ne smije da bije osim vaše i naše milicije". Stav zapada bi trebao biti podrška mirnim i demokratskim protestima", poručuje naš sagovornik.

On kaže da je dobra vijest u BiH da na nacionalnom nivou svi znaju rezultat ove političke situacije.

"Ne postoji institucionalno rješenje za postizanje stvarnog, odgovornog demokratskog upravljanja kroz postojeći sistem. Tipovi u crnim audijima dobili su rat, a svi ostali izgubili - i oni to znaju. Solidarnost viđena među ljudima okupljenim oko grupa Pravdi za Davida i Dženana uplašila je cjelokupnu kriminalnu političku elitu u BiH. Dakle, postoji široka potencijalna izborna baza za vrlo različitu zemlju. Ali je nema na političkom menij, nije ponuđena alternativna vizija", kaže on i dodaje:

"Loša vijest je da će ti političari, uključujući Dodika, (koji ima najdirektniju kontrolu prinudne sile u BiH), učiniti sve što je potrebno za održavanje vlasti, uključujući primjenu nasilja kad dođe u iskušenje (uključujući Srbe, ali i drugdje ako je potrebno"

Dalje, smatra Kurt Bassuenere, čini se da EU pokazuje da ništa nije naučila izborom Lajčaka - oni žele dogovore s tim "partnerima" u regiji zbog "stabilnosti". Što upravo balkanskim čelnicima daje jasan recept kako (nastaviti) njima manipulirati, dok SAD, na vrhu, rade istom brzinom.

"Ne predviđam "rat", ali odavno je postalo stvarnost da ne postoje stvarne zaštitne mjere koje bi to spriječile jer je EUFOR-u i OHR-u dozvoljeno od strane EU da postanu nenadležni. Dakle, rizik postoji. To bi se moglo spriječiti vrlo lako i uz niske troškove(kao što sam gore objasnio), što bi dovelo do ogromnih ustupaka građanima BiH uz širi prostor za razvijanje boljih opcija i mogućnosti. Nema garancije da će se taj prostor iskoristiti, ali danas sam sigurniji nego što sam ikada bio", kaže on.

On kaže da je napredak i prodor Sjeverne Makedonije (tada još uvijek Makedonije) 2015. i 2017. godini poučan i dobar primjer drugima.

"Tek kada su se građani počeli organizirati, uspostavljena opozicija pod Zaevom postala je dovoljno hrabra da zaista traži glasove etničkih Albanaca. Gruevski je dva puta pokušao iskoristiti narativ o etničkom sukobu - u Kumanovu 2015. godine i u napadu na Parlament u 2017. To mu nije uspjelo. SAD i EU tek su ga počeli pritiskati 2015. i 2016. Nakon napada na Sobranie u aprilu 2017., Hoyt Yee je priznao da je to bio državni udar. To je bilo pravo partnerstvo, kojim su upravljali građani te zemlje. I to je ono čega se boje vođe u BiH i drugim balkanskim zemljama", zaključio je Kurt Bassuener.


H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo