1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

04.03.2020 / 20:00 Politika - Blokira državu, aktivira sela

Video: Dodik 2018. tražio vojsku na granici zbog migranata - promijenio mišljenje

Video: Dodik 2018. tražio vojsku na granici zbog migranata - promijenio mišljenje
Foto: Vijesti.ba
Srbija i Hrvatska sve ozbiljnije razmišljaju da angažuju svoje vojske na granicu u spriječavanju prodora migranata.

U BiH se takvoj odluci protivi politički establišment iz RS predvođen liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Nužda zakon mijenja

Na pitanje kakav će biti odgovor BiH s obzirom na Dodikov stav, državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić danas je odgovorio kako postoji stara izreka: "Nužda zakon mijenja."

I Radončić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas su zauzeli stav da BiH ima legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta koristi sve potencijale, a ukoliko druge zemlje na svoje granice pošalju svoje vojske, ne vide razloga da to ne uradi i BiH.

Blokada države i seoske zasjede

S druge strane, Milorad Dodik rekao je prije neku noć da su migranti ozbiljan problem te poručio da da će u RS, ako dođe do većeg priliva, osim angažiranja policije, morati da se izvrši određen oblik organiziranja u naseljenim mjestima.

- Mi ćemo imati problema te vrste, mada ničim nismo doprinijeli... Mi u Republici Srpskoj, prije svega, moramo da vidimo kako ćemo i šta ćemo, jer na organe BiH u tom pogledu ne možete da računate. Ono što ćemo ovaj put morati da učinimo, ukoliko dođe do većeg priliva migranata, da se organiziraju ne samo naša policija i službe nego da to učinimo kroz neki oblik organiziranja u selima, svim mjestima - rekao je Dodik.

Ovakva izjava najbolje potvrđuje da Dodik ima ozbiljan  problem sa samim sobom. Tako tvrdnja da na organe BiH ne može računati dolazi od lidera stranke koja je odlučila blokirati državne institucije na način da ne učestvuje u odlučivanju na nivou države.

Također, svjestan da policija RS nema kapacitete  da se ozbiljno pozabavi migrantskom krizom , Dodik je ispalio i suludu ideju o organizovanju naroda po selima.

Kako to izgleda u praksi, najbolje svjedoči događaj iz oktobra prošle godine kada je  Milorad Čomić u selu Todorići kod Bileće ubio jednog migranta iz Maroka.

Prvi pozivao vojsku

No nije isključeno da će Dodik promijeniti mišljenje i zatražiti podršku organa države. Ne bi to bilo prvi put.

Naime, Dodik je bio prvi političar u BiH koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice.

U maju 2018. godine, nakon vanredne sjednice Vlade RS, Dodik je poručio da je neophodno da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante, a upućen je i prijedlog za angažiranje vojske radi zatvaranja granice. Krajem juna iste godine Milorad Dodik se u intervjuu za Vijesti.ba zapitao zbog čega pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi mogli biti raspoređeni na državnu granicu.

- Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta rade onda, zbog čega postoje? , rekao je tada Dodik i dodao:

- Ja nisam za to da Srbija rješava svoje migrantske probleme time što će oni doći u BiH.

No danas Dodik odbija angažman OSBiH tvrdnjom da "neće dozvoliti da vojska ide na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom". Iz sličnih razloga Dodik odbija i Frontex uz tvrdnju da bi njegovo prisustvo zadržavalo migrante u BiH.

Dio intervjua u kojem Dodik traži da se vojska angažuje na granicama BiH pogledajte u videu od 30.42 do 36.05 ...



(Vijesti.ba)

Izdvajamo