8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

05.03.2020 / 12:42 Kultura - Umjetničko djelo Davida Thomasa Barrya

Svečano otkriven mural u Bosanskoj kući u Birminghamu

Svečano otkriven mural u Bosanskoj kući u Birminghamu

U Bosanskoj kući u Birminghamu svečano je otkriven mural kao rezultat suradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije, saopćio je Bosna UN Network.

Mural su svečano otkrili gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, osnivač britanske fondacije Remembering Srebrenica (Sjećanje na Srebrenicu) Azmi Waqar, ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović i predsjednik Bosnia UK Networka Zaim Pašić.

Mural je naslikao umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed koja je nakon radionice s učenicima bh. dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciju za mural.

Zajedničkim snagama su osmislili nacrt te ga je David njegovim talentom uspio 'oživjeti'. Širina murala je šest metara a visina tri metra, saopćeno je.

- Mural je proslava bosanskohercegovačkog identiteta i namijenjen je obogaćivanju prostora svojim bogatstvom boja, zvucima plesa, pjesme i smijeha, koje sam doživio u Bosanskoj kući - kazao je između ostalog umjetnik. Za uzorak su mu inspiracija bile i slike sarajevskih ćilima te dućana s tepisima. 

Dva dvorca, Srebrenik Kula i Stari dvorac Ključ, pozadina su murala. Dvorac blizu grada Srebrenik, na muralu oslikan žutom bojom, bio je rodni grad prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Dvorac obojen plavim, po umjetnikovom objašnjenju, završio je eru srednjovjekovne bosanske države predajom kralja Stjepana Tomaševića. 

Iznad vrata su slike sa stećaka, monumentalnih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika iz Bosne i Hercegovine. 

Dvorci su obojeni bojama bosanskohercegovačke zastave, a zvijezde zastave su zamijenjene Cvijetom Srebrenice.  


(Vijesti.ba / FEAN)

Izdvajamo