12°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

06.03.2020 / 20:49 Muzika i Film - "Croatian Heritage"

Hrvatska violončelistkinja Ana Rucner objavila novi album

Hrvatska violončelistkinja Ana Rucner objavila novi album
Foto: Vijesti.ba
Najpoznatija hrvatska violončelistkinja Ana Rucner objavila je novi album pod nazivom "Croatian Heritage".

Rucnerovoj su podršku na albumu, između ostalih, pružili i Zagrebačka filharmonija, kvartet Rucner, Mario Rucner, Folklorni ansambl "Linđo" i Tamburaški orkestar HRT-a.

"Ovdje su prisutne hrvatske skladbe i hrvatski autori koji imaju svoju povijest i tradiciju te mislim da je ovo prirodno trebalo da se dogodi, završi na jednom lijepom nosaču zvuka i da bude dostupno ljudima. Sretna sam zbog odlične suradnju s 'Croatia Recordsom', za koji sam dosad objavila tri albuma", rekla je Rucnerova.

Prihod od prodaje ovog albuma biće uplaćen u humanitarne svrhe, Zakladi "Ivan Bulić", a numere s ovog nosača zvuka Rucnerova je trebalo da izvodi u maju na turneji u Kini, koja je otkazana zbog epidemije virusa korona.

"Desit će se, nadam se, nekad krajem godine, početi će opet sve funkcionirati, ali što mi to možemo planirati... Najiskrenije samo mogu poželjeti prijateljima u Kini da se paze", navela je Rucnerova.

Za njene koncerte se uvijek traži karta više, a njena pojava, kao i samo izvođenje izazivaju pažnju kako regionalne, tako i svjetske javnosti.

"Odrasla sam u obitelji glazbenika, moji su roditelji i brat glazbenici i oduvijek sam okružena glazbom. Majka svira violončelo, a otac i brat viole, no violončelo me odmah privuklo i bilo moj odabir", rekla je Rucnerova jednom prilikom.

Smatra da ovaj instrumnet pruža nebrojene mogućnosti interpretacije, a ona svira na klasičnom i električnom violončelu pa je i njen repertoar puno širi nego što bi bio da samo svira klasično čelo.

Priznala je i da se izvori inspiracije mijenjaju, ali da joj je oduvijek porodica bila beskrajna podrška i inspiracija.

"Inspiriraju me i novi izazovi, sam čin stvaranja nečeg novog što ću podijeliti s ljudima", zaključila je Rucnerova.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo