8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

07.03.2020 / 14:48 Tenis - Davis cup

Brkić i Bašić donijeli vodstvo BiH protiv Južnoafričke Republike

Brkić i Bašić donijeli vodstvo BiH protiv Južnoafričke Republike
Foto: Fena / Vijesti.ba
Selekcija Bosne i Hercegovine povela je nakon današnjeg dubl meča protiv Južnoafričke Republike (JAR) s 2:1 u play-offu Prve svjetske grupe Davis Cupa.

Drugi poen i drugo vodstvo u ovom dvomeču za bh. tim osvojili su Mirza Bašić i Tomislav Brkić, koji su s dobili favorizirani par Raven Klaasen-Ruan Roelofse s 2:0 (7:6 i 6:3).

Bašić i Brkić dobili su nakon taj-breka prvi set rezultatom 7:6 (7:4), a drugi set s uvjerljivih 6:3.

Gosti su u prvom setu blizu brejka bili samo u prvom gejmu, na servis Brkića, u kojem su vodili s 40:15. Međutim, bh. teniseri su do kraja dobili sve poene i poveli s 1:0. U još boljoj situaciji Brkić i Bašić bili su u osmom gejmu, na servis Ravena Klaasena, u kojem su vodili sa 40:0. Gosti na isti način, do kraja bez izgubljenog poena, spasili svoj servis te poravnali na 4:4.

U taj breku bh. teniseri osvojili su poen na servis Ruana Roelofsea i poveli s 2:1, nakon čega su na servis Bašića osvojili oba poena te i prvi na servis Klaasena, čime su poveli s 5:1.

Teniseri JAR-a do kraja su uspjeli samo smanjiti na 6:4, da bi bh. par, nakon servisa Bašića te bekhendom Brkića, taj-brek prvog seta okončali u svoju korist rezultatom 7:4, a time i prvi set s 7:6.

U drugom setu bh. teniseri, na servis Klaasena, uzeli su brejk u trećem gejmu i poveli s 2:1, ali su gosti uzvratili brejkom na servis Brkića i poravnali na 2:2. Uslijedio je novi brejk za bh. par, na servis Roelosea, a onda i poen na servis Bašića za vodstvo od 4:2.

JAR je na servis Klaasena smanjio na 4:3, a BiH je na servis Brkića povisila na 5:3. Novi brejk, ovog puta na servis Roelofsea, osigurao je trijumf i u drugom setu te ovom, trećem meču dvoboja protiv JAR-a.

Slijedi meč Džumhur - Harris, u kojem bi najbolji bh. igrač mogao pobjedom riješiti pitanje pobjednika ovog dvoboja. Bude li potrebe da se igra i peti meč, teret da odluče pobjednika pao bi na Bašića i Roelofsea.

Svi rezultati dosadašnjih mečeva: Mirza Džumhur - Ruan Roelofse 2:0 (7:6 i 7:5), Mirza Bašić - Lloyd Harris 0:2 (5:7 i 2:6), Bašić/Brkić – Klaasen/Roelofse 2:0 (7:6 i 6:3).



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo