14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

09.03.2020 / 13:07 Obrazovanje - Vlada ZDK

Za boračke stipendije studentima iz Zenice oko 600.000 KM

Za boračke stipendije studentima iz Zenice oko 600.000 KM
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je i uručilo 544 rješenja za dodjelu stipendija studentima boračkih populacija iz Zenice za studijsku 2019./2020. godinu.

Ministarstvo će za ovih 544 ugovora utrošiti oko 600.000 KM, a ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković napominje kako će studentima iz 12 lokalnih zajednica tog kantona za tekuću akademsku godinu biti dodjeljeno 2.251 stipendija, odnosno oko 2,5 miliona KM.

- Ove smo, kao i prošle godine svim studentima iz reda boračke populacije koji ispunjavaju uslove dodijelili stipendije. Preliminarno smo planirali 2,3 miliona KM, ali to nije bilo dovoljno za ovu godinu pa smo unutrašnjom preraspodjelom “prebacili” dodatnih 200.000 KM, kako bismo mogli ispoštovati ono što smo planirali. Godišnja stipendija za studente prve godine iznosi 800, a za više godine studija 1.200 KM te se isplaćuje na osam jednakih mjesečnih rata - izjavio je Čolaković.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić napomenuo je kakao njegova vlada drugu godinu zaredom dodjeljuje stipendije svim studentima koji ispunjavaju uslove.

- Pri tome mislim na studente iz boračke populacije, koji dobijaju stipendije iz Ministarstva za boračka pitanja, a i na studente koji dobijaju stipendije iz Minisatrstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport - kazao je Ganić.

On je napomenuo da će, osim 2,5 miliona iz Ministarstva za boračka pitanja, za studentske stipendije izdvojiti i million KM iz budžeta Ministarstva obrazovanja.

- Ponosan sam što nema potrebe da neko, kako je u narodu poznato, traži "štelu", već svi koji apliciraju i zadovoljavaju formalno-pravne uslove, dobiju stipendiju. Prošle smo godine na vrijeme isplatili sve stipendije, što ranije nije bio slučaj - napomenuo je premijer Ganić, koji je dodao i kako se Vlada ZDK "može pohvaliti da daje svima stipendije te da su i njihove isplate redovne, kako bi studenti i njihove porodice mogli računati na taj novac.

Vlada ZDK, ističe premijer Ganić, subvencionira i smještaj studenata u studentske domove pa ukupna suma novca koju usmjeravaju u poboljšanje studentskog života na godišnjem nivou doseže cifru od pet miliona KM.

- Pri kraju je javni poziv za dodjelu stipendija po drugom osnovu, odnosno iz transfera Ministarstva za obrazvanje, nauku, kulturu i sport. Poznato je da smo predvidjeli million KM, a tokom naredne sedmice počinjemo obradu i te vrste stipendija. Pored stipendija, postoji i transfer za smještaj studenata u studentske domove te za te namjene izdvajamao preko 1,6 miliona KM - kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić, koji je napomenuo da subvencioniraju smještaj u dva doma u Mostaru i Sarajevu, domovima u Tuzli i Zenici.

Domovima se novac doznačuje direktno, a studenti koji koriste podršku za smještaj u domovima nemaju mogućnost koristiti i stipendije iz sredstava ta dva ministarstva.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo