4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

15.03.2020 / 18:39 Ekonomija - Federalna kasa stabilna

Novalić: Isplata penzija, invalidnina i boračkih naknada je neupitna

Novalić: Isplata penzija, invalidnina i boračkih naknada je neupitna
Fadil Novalić / FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odmah nakon saznanja za pojavu koronavirusa formirala je Krizni štab za područje Federacije te su poduzete sve mjere i na raspolaganje stavljena finansijska i sva druga neophodna sredstva s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, ...

... a Štab civilne zaštite stavio je na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse - kazao je danas u obraćanju građanima premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

- Međutim, svima nam je jasno da posljedice širenja koronavirusa neće biti samo po zdravlje ljudi, nego će imati negativne posljedice i na privredu. Također, jasno nam je da se radi o globalnom problemu - dodao je premijer.

Novalić je stoga za ponedjeljak, 16. marta, sazvao sjednicu Vlade u proširenom sastavu na koju je pozvao svih deset kantonalnih premijera te čelnike Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Crvenog križa Federacije BiH, kao i svih nadležnih federalnih institucija.

- Ono što u ovom momentu sa sigurnošću mogu kazati jeste da je isplata penzija neupitna, kao i boračkih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta - poručio je federalni premijer.

Također, izdao je nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcioniraju svakog ko želi profitirati u ovakvoj situaciji, a ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti.

- Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe na raspolaganje stavimo i robne rezerve Federacije. Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama - kazao je premijer.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici također razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu, a one će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije.

- One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdijevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama - dodao je Novalić.

Na sutrašnjoj sjednici će se, kaže, s kantonalnim premijerima i poslodavcima tražiti način kako da se pomogne zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni.

- Ovim putem pozivam sve građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Imajte povjerenja u naš zdravstveni sistem, Krizni štab, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonoćno rade za dobrobit svih građana i čija pomoć će nam biti neophodna i u periodu koji je ispred nas. Na ovome im trebamo biti zahvalni, a ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem - istaknuo je.

Novalić kaže i da je u stalnom kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, Fahrudinom Radončićem, Ankicom Gudeljević te predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem s kojima zajednički djeluje u interesu građana Bosne i Hercegovine.

- Od velikog značaja je i naša bliska koordinacija unutar Federacije Bosne i Hercegovine. Niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa.  Molim vas da ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade Federacije BiH i Kriznog štaba - pozvao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo