7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.03.2020 / 12:17 KORONAVIRUS - Senad Osmanović

Online nastava u Brčkom već se uspješno realizira

Online nastava u Brčkom već se uspješno realizira
Foto: FENA - Vijesti.ba

Prema izvještaju direktora osnovnih škola u Brčko Distriktu BiH više od 90 posto učenika je već obuhvaćeno online nastavom - izjavio je na današnjoj konferenciji za medije šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović.

Učenici od prvog do petog razreda nastavu uz prisustvo roditelja prate preko aplikacije viber tako što učitelji šalju zadatke i instrukcije, a učenici i roditelji u toku dana, u dogovorenom terminu, izvještavaju o urađenim zadaćama.

U odjeljenjima predmetne nastave, od šestog do devetog razreda, nastava se realizira putem razičitih aplikacija tipa online učionica.

- Što se tiče srednjih škola realizacija nastave je malo problematičnija u dijelu koji se odnosi na praktičnu nastavu, ali vjerujem da ćemo do kraja sedmice naći najbolja rješenja i za taj problem - istakao je Osmanović.

U Ekonomskoj školi u Brčkom nastavnik informatike Jasmin Burić obučava kolege kako da koriste aplikaciju Google Classroom.

-Kolege rado prihvataju novi način izvođenja nastave, a što se tiče praktične nastave za početak bi jedno od rješenja mogli biti video zapisi sa YouTuba ili video zapisi kolega iz drugih škola u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu - izjavio je Burić.

Nastavnici bosanskoga jezika i književnosti u ovoj školi Irma Mahmutović i Almir Denić raduju se novom načinu relizacije nastave te ističu da je u svemu ovome dobro to što će se nastava na određeni način modernizirati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo