9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

17.03.2020 / 17:16 KORONAVIRUS - Koronavirus

MOK nije donio drastične odluke u vezi s održavanjem Olimpijade u Tokiju

MOK nije donio drastične odluke u vezi s održavanjem Olimpijade u Tokiju
Foto: Vijesti.ba
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas se putem videokonferencije  sastao sa čelnicima međunarodnih sportskih saveza u vezi s organizacijom olimpijskih igara u Tokiju, koje bi trebale da budu održane od 24. jula do 9. augusta.

U službenom saopštenju zaključeno je da trenutno nema smisla donositi drastične odluke u vezi s održavanjem igara.
 
MOK će u narednim danima obaviti razgovore s nacionalnim komitetima, predstavncima sportista, Međunarondim paraolimpijskim komitetom (IPC) te međunarodnom strukovnim savezima.

Izvršni odbor MOK-a stoga nije donio nikakvu drastičnu odluku, ali je zatražio od učesnika i  svih ostalih koji su uključeni u pripreme olimpijskih igara da daju sve od sebe kako bi se zaustavilo moguće širenje novog koronavirusa koji je pogodio i svijet sporta.

- Situacija se mijenja iz dana u dan. I dalje smo odlučni i nadamo se da u naredna četiri mjeseca neće biti  potrebni drastični pristupi u borbi za nesmetano održavanje olimpijskih igara - saopćeno je iz MOK-a.

Do jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu preostalo je još 130 dana. Održavanje igara se sve više dovodi u pitanje zbog novog koronavirusa, od kojeg je u Japanu trenutno zaraženo 1.500 osoba.

Iako je japanski premijer Shinzo Abe još u subotu potvrdio da pripreme za OI idu po planu, u svijetu sporta dolazi do sve više otkazivanja takmičenja i događaja, koji ometaju sisteme kvalifikacija za nastup u Tokiju te remete pripreme sportista za najveći sportski događaj u četvorogodišnjem ciklusu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo