4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

18.03.2020 / 10:02 Ekonomija - Pojačane inspekcije

Novčane kazne do 20.000 KM za kršenje uredbe o cijenama u RS-u

Novčane kazne do 20.000 KM za kršenje uredbe o cijenama u RS-u
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

U Republici Srpskoj (RS) danas je na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom koronavirusa u tom bh. entitetu.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršit će republički i lokalni tržišni inspektori, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM.

Uredbom, koju je entitetska vlada usvojila kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, propisano je vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu na dan 5. marta.

Time se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama.

Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

Mjere neposredne kontrole odnose se, između ostalog, na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja i proizvodi od jaja; šećer; so za ljudsku ishranu; riža; tjestenina; sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine; voće i povrće; mesne konzerve; riblje konzerve; vodu za piće; jestivo ulje...



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo