9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

20.03.2020 / 22:10 Crna hronika - Policija istražuje

Teslić: U vrijeme vanredne situacije objavio fotografiju o prisustvu na javnom skupu

Teslić: U vrijeme vanredne situacije objavio fotografiju o prisustvu na javnom skupu
Foto: Ilustracija
Teslićka policija sprovodi mjere i radnje po prijavi osobe čiji su inicijalima D.B. koji je prijavio administratora jedne Facebook stranice iz Teslića, a u vezi sa tekstom koji je zajedno s fotografijama objavio na toj stranici, saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.

Iz policije dodaju da je D.B. u prijavi naveo da je na toj Facebook stranici objavljeno da je prisustvovao javnom okupljanju u hotelu na području općine Teslić gdje je i odgovorna osoba, povodom obilježavanja jednog vjerskog praznika.

U prijavi se navodi da je objava prouzrokovala veći broj negativnih komentara građana s obzirom da je objavljeno u vrijeme vanredne situacije u vezi s koronavirusom i zabranom javnih okupljanja, kao i da su objavljene fotografije nastale prije proglašenja zabrane.

Iz dobojske Uprave navode da je o događaju obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj pod čijim nadzorom službenici Policijske stanice Teslić preduzimaju daljnje mjere i radnje.

Iz Policijske uprave Doboj podsjećaju da je 19. marta na sjednici Vlade Republike Srpske, a na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.

U saopštenju se napominje da odluka definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija.

"Navedene zabrane odnose se na radnje učinjene posredstvom sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava", navodi se u saopštenju i dodaje da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo