6°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

21.03.2020 / 11:11 Svijet - Nkon godinu dana

Iran oslobodio francuskog akademika Rolanda Marchala

Iran oslobodio francuskog akademika Rolanda Marchala

Iranske vlasti oslobodile su francuskog akademika Rolanda Marchala, koji je zatočen u Iranu od juna 2019. godine, saopćio je u subotu zvaničnik francuskog predsjedništva.

Marchal bi trebao doputovati u Francusku tokom dana, kazao je zvaničnik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od Teherana da također oslobodi francusku državljanku Faribu Adelkhah, koja je još u zatočeništvu, dodao je zvaničnik. Adelkhah također ima  iranski pasoš.

Iran i Francuska dogovorili su se oko razmjene Marchala, koji je držan u zatvoru pod optužbama za kršenje sigurnosti, i Iranca koga je zatočila Francuska zbog navodnih kršenja američkih sankcija protiv Teherana, javili su u petak iranski državni mediji.

Francuska je oslobodila Jalala Ruhollahnejada, iranskog inžinjera traženog od američkih vlasti zbog navoda o kršenju sankcija, javio je iranski državni emiter prigrama IRIB.

Francuska je zahtijevala od Irana da oslobodi Marchala, visokog naulnog istraživača s univetziteta Po o čijem je hapšenju izvjestio Pariz sredinom oktobra prošle godine.

U maju je francuski sud odobrio izručenje Rouhollahnejada Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama za pokušaj nelegalnog uvoza američke tehnologije u vojne svrhe uime iranske kompanije za koju američki zvaničnici navode da je bila povezana s elitnom Revolucionarnom gardom, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo