7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

22.03.2020 / 18:41 KORONAVIRUS - Predsjedavajući VM

Tegeltija poručio SDA: Ne upravlja stranka borbom protiv pandemije

Tegeltija poručio SDA: Ne upravlja stranka borbom protiv pandemije
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je za Srnu da samo u BiH jedna politička partija ima ambicije da zaključcima partijskog kolegija upravlja procesima borbe protiv epidemije koronavirusa.

- U trenutku kada se sve zemlje u svijetu bore protiv koronavirusa na način da ujedine sve ljudske i materijalne resurse, u BiH pojedine političke partije pokušavaju prebacivati odgovornost na pojedince - istakao je Tegeltija.

On je konstatirao da, na svu sreću, zdravstveni radnici i svi drugi nadležni organi ne razmišljaju o stranačkoj pripadnosti, već o zdravlju građana, na čemu im je, kako je istaknuo, veoma zahvalan.

- Što se tiče kritike na moj rad i rad Vijeća ministara, želim da istaknem da je Vijeće ministara realizovalo sve mjere iz svoje nadležnosti, kao i prijedloge koji su dolazili od kriznih štaba vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta - podsjetio je Tegeltija.

On je poručio da nikada neće predlagati mjere koje imaju za cilj smanjenje finansijskih kapaciteta budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, jer je u ovom trenutku sav teret finansiranja zaštite zdravlja građana na budžetima entiteta i fondova socijalne sigurnosti, a neke mjere koje predlaže SDA upravo to čine.

- Pozivam SDA da, umjesto kritike na moj rad i brzopletih ekonomskih mjera koje predlažu, obezbijedi da Centralna banka definiše neophodne mjere koje preduzimaju sve centralne banke u regionu, a koje zahtijeva i poslovna zajednica u BiH, jer u cijelosti kontroliše rad Centralne banke - poručio je Tegeltija.

On je naglasio da će Vijeće ministara BiH na čijem je čelu nastaviti da radi u saradnji sa svim nadležnim institucijama kako bi ublažili posljedice izazvane koronavirusom po zdravlje građana i ekonomiju u BiH.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo