°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

22.03.2020 / 18:56 KORONAVIRUS - Komentar za Vijesti.ba

Novalić odgovorio Ganiću: Umjesto što kukate, počnite raditi posao premijera

Novalić odgovorio Ganiću: Umjesto što kukate, počnite raditi posao premijera
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je na pismo premijera Mirze Ganića, u kojem se traži od Vlade FBiH pomoć Zeničko-dobojskom kantonu.

- Vlada FBiH je donijela odluku da će uplatiti 21,5 miliona KM svim kantonima, gradovima i općinama. To uključuje i Zeničko-dobojski kanton i općine koje mu pripadaju. To je prva mjera. Zeničko-dobojski kanton će biti obuhvaćen i ekonomskim programom Vlade FBiH, naveo je Novalić za Vijesti.ba.

Novalić dodaje da je premijer Ganić na čelu Vlade koja raspolaže budžetom od skoro 399 miliona maraka.

- Koliko sam upoznat iz javnosti, Vlada ZDK nije pokrenula rebalans tog budžeta, tako da je dobar dio tih sredstava «parkiran» i  neiskorišten, kaže Novalić i dodaje:

- Ako bacite pogled na budžet ZDK za 2020. godinu, možete vidjeti da u stavci «rekreacija, kultura i religija» stoji 4,9 miliona. Također, 4,3 miliona ide na «zaštitu životne sredine». Sada je vazduh čist, firme ne rade, auta se ne kreću, rekao je premijer FBiH za Vijesti.ba.

Novalić navodi da samo ove dvije stavke iznose preko 9 miliona što je više nego što će ijedna strana vlada poslati.

- Sigurno da su umjesto kulturi, rekreaciji i ekologiji, ova sredstva potrebnija zdravstvu u ZDK, kaže Novalić i zaključuje:

- Umjesto da javno kuka članu Predsjedništva BiH koji vodi državu u ovom trenutku, i Vladi FBiH koja neprestano radi ovih dana, premijer Ganić je trebao pokrenuti rebalans budžet i vidjeti kako da usmjeri ova sredstva prema zdravstvu. Pozivam i premijera ZDK da počne raditi posao iz svoje nadležnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo