5°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

22.03.2020 / 22:15 KORONAVIRUS - Kineski stručnjaci u Srbiji

Potrebno 29 dana pridržavanja svih mjera da bi se situacija stabilizovala

Potrebno 29 dana pridržavanja svih mjera da bi se situacija stabilizovala
Foto: Tanjug
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je da je prva procjena kineskih stručnjaka, koji se od subote uvečer nalaze u Srbiji, da bi građani morali da se pridržavaju svih mjera protiv širenja korona virusa koje je Vlada propisala 29 dana da bi se situacija stabilizovala, ...

... odnosno da bi broj oboljelih prestao da raste.

On je za RTS naveo da su kineski stručnjaci tu procjenu iznijeli upoređujući Srbiju sa oblastima u njihovoj zemlji sa sličnim brojem stanovnika i na osnovu svog iskustva u borbi protiv COVID-19.

Lončar je naveo i da će tim medicinskih stručnjaka iz Kine do ponedjeljka popodne predstaviti set mjera koje su se u njihovoj zemlji pokazale kao dobre, a da su oni zadovoljni dosadašnjim mjerama koje je Srbija preduzela.

Ministar je kazao i da je od 222 osobe koje su testirane pozitivne na korona virus 131 do sada hospitalizovana, da se 15 nalazi na respiratorima, od toga troje "u prilično lošem stanju", zbog drugih oboljenja koja također imaju.

Najavu potencijalno oštrijih mjera ograničenja kretanja građana Lončar nije nazvao "drastičnijim", već mjerama koje spašavaju živote, a ocijenio je da građani i dalje nisu dovoljno ozbiljno shvatili situaciju.

Lončar je dodao da ako građani primijete ljude koji su nedavno došli iz inostranstva, a koji krše mjere samoizolacije, ti građani bi trebalo da budu upozoreni i prijavljeni.

"Naravno da će oni biti sankcionisani", zaključio je Lončar.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo