23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

23.03.2020 / 13:04 KORONAVIRUS - Privrednici iz Banje Luke poručuju

Uvesti da granični prelazi i terminali rade 24 sata

Uvesti da granični prelazi i terminali rade 24 sata
Foto: AA
Predsjednik područne Privredne komore Banja Luka Goran Račić rekao je danas u Banjoj Luci da je jedan od načina kako se može ubrzati procedura prelaska granice za prevoznike da granični prelazi i terminali u BiH rade 24 sata, ...

... te da se ne dešava da sanitarni inspektori rade samo do 16:00 sati.

Račić je naveo da se nakon isteka radnog vremena sanitarnih inspektora ne mogu uraditi papiri za prolazak granice.

"Ukoliko riješimo problem 24-satnog rada graničnih prelaza, to bi značajno doprinijelo ubrzanju ovog procesa", rekao je Račić novinarima nakon sastanka predstavnika Privredne komore Republike Srpske i Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

On je rekao da će Komora RS-a informisati nadležne institucije na nivou BiH šta je potrebno preduzeti kako bi se koridori na granicama ubrzali.

"Ako nam je bezbjednost građana i vozača prioritet, onda moramo tim ljudima koji stoje na granicama po nekoliko dana obezbijediti adekvatne uslove, te da im to čekanje ne bude potencijalni izvor zaraze", rekao je Račić.

On je istakao da je potrebno da nadležne institucije Republike Srpske i BiH pod hitno stupe u kontakt sa nadležnim organima u Hrvatskoj, te da se nađe rješenje da se ubrza pocedura za prolazak kroz tu i zemlje EU.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je da su Srbija i Hrvatska uvele dodatne mjere koje su doprinijele da se prave koridori i stvaraju velike gužve na graničnim prelazima.

"Prevoznici koji pređu granični prelaz u Gradišci ili na Rači ne mogu sami da se kreću kroz zemlju nego moraju čekati da se skupi sto ili dvjesto kamiona, što traje po dva ili tri dana, te je i u povratku ista procedura", pojasnio je Grbić.

On smatra da je što prije potrebno uvesti rad 24 sata dnevno i riješiti ovaj problem, kako bi se spriječilo da veliki broj prevoznika bude na jednom mjestu.

"Suvišno je govoriti o gubicima za prevoznike, ali i za privredu, ali je neophodno ubrazti svu ovu proceduru, kako ne bismo razmišljali o obustavi rada", rekao je Grbić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo