18°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

24.03.2020 / 16:50 Ekonomija - Zamjenik predsjedavajućeg VM

Bevanda: Osigurati finansiranje institucija BiH

Bevanda: Osigurati finansiranje institucija BiH
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za...

... 2020. godinu, kao i Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal ove godine.

Ministar Bevanda smatra da je pokazatelj odgovornosti jednoglasno usvajanje Odluke o privremenom finansiranju za razdoblje travanj-lipanj 2020. godine.

Ministar Bevanda naglasio je da očekuje visok stupanj svjesti o trenutku u kome se ovogodišnji proračun usvaja i uvažava sve primjedbe koje su izrečene.

„Imamo kriznu situaciju u zemlji zbog koronavirusa s kojim se suočava cijeli svijet i sve države imaju ili će imati problem s ekonomijom. BiH je i dalje fiskalno stabilna, ali moramo raditi na tome da tako i ostane“, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar Bevanda podsjetio je da je ovogodišnji proračun odlukom Fiskalnog vijeća BiH povećan za 30 milijuna KM i iznosi 996 milijuna KM za finansiranje institucija BiH od čega su zahvatanja s jedinstvenog računa 780 milijuna KM.

„Zahtjevi institucija BiH bili su mnogo veći nego što je proračunski okvir u kome se krećemo, ali je najvažnije da smo planirali sredstva za nesmetano funkcioniranje institucija. Vjerujem da ćemo moći finansirati i novonastale situacije jer na razini BiH imamo koordinacionu ulogu dok su entiteti i županije operativci na terenu kada je zdravstvo u pitanju“, istaknuo je ministar Bevanda.

Podsjetio je da se vanjski dug, za koji je ove godine planirana otplata u iznosu 807 milijuna KM, uredno servisira.

Ministar Bevanda podsjetio je da će nakon Vijeća ministara nacrt proračuna biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom prijedlog proračuna ide na usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo