8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

24.03.2020 / 17:12 KORONAVIRUS - Koronavirus

ZDK : Vlada i poslodavci razgovarali o ublažavanju posljedica

ZDK : Vlada i poslodavci razgovarali o ublažavanju posljedica
Foto: Press ZDK - Vijesti.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić na današnjem sastanku sa predstavnicima udruženja  poslodavaca rekao je da se ovaj kanton, kao jedan od najvećih industrijskih i izvoznih centara te s razvijenom uslužnom djelatnosti, našao u velikom...

...problemu zbog pandemije koja rezultira privredom u stagnaciji.

- Želim da poručim svim privrednicima i radnicima da neće biti prepušteni sebi te da će Vlada pristupiti seriozno i biti podrška u prevazilaženju ovih izazova. Uradit ćemo sve što budemo u mogućnosti da pomognemo i amortizujemo probleme sa kojima se trenutno susrećemo - kazao je Ganić.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da je ovo ministarstvo zaduženo da prikupi statističke podatke na osnovu kojih će eksperti sa Ekonomskog fakulteta u Zenici uraditi finansijske projekcije, na osnovu kojih će vlada donositi svoje mjere.

 Vlada ZDK će razmotriti prijedlog poslodavaca da se osiguraju sredstva za isplatu minimalne plaće za sve radnike koji su zbog naredbi kriznih štabova morali obustaviti rad, i to za radnike koji nisu dobili otkaze do aprila. Poslodavci su predložili da se uputi poziv firmama koje su otpustile radnike da ih vrate na posao, kako bi mogli imati benefit od ove mjere ako je vlada donese.

Predsjednik UO Udruženja poslodavaca Zenica Mladen Perić smatra da je ovo konkretna i vrlo učinkovita mjera i da bi ona jednostavno zaustavila val otpuštanja radnika.

- Poslodavci se trebaju suzdržati od otkaza barem mjesec ili dva, a nadam se da ova situacija neće trajati dugo - kazao je Mladen Perić, saopćeno je iz Press-službe ZDK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo