-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

25.03.2020 / 13:40 KORONAVIRUS - Kriza na vrhuncu

Premalo testiramo: Nadležni u zdravstvu gube povjerenje građana

Premalo testiramo: Nadležni u zdravstvu gube povjerenje građana
Foto: Vijesti.ba
Jučer je objavljen podatak da se u Austriji na koronavirus dnevno testira 4 hiljade osoba, dok u Njemačkoj taj broj ide do 12 hiljada dnevno. Hrvatska liječnička komora upozorila je danas da se u ovoj državi premalo ljudi testira.

Iako javnost i mediji vrše veliki pritisak vlati u BiH, odnosno njenim entitetima do sad su bile prilično nijema. Čak šta više, od nadležnih često dolaze kontradiktorne informacije, a primjeri sa terena uoće ne ohrabruju.

Republika Srpska najavila je da mijenja strategiju, te ds će u narednom periodu biti testirano  oko 200 osoba dnevno. U Federaciji BiH nadležni još uvijek tvrde da nema potrebe za masovnim testiranjem i da (iako niko ne zna tačan broj) testova ima dovoljno.

No da testova nema dovoljno potvrdio je sinoć gostujući na BHT-u  predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazavši da je od evropskom komesaru za proširenje prenio da nam nedostaju testeri i respiratori.

Na dalje, vlasti u Federaciji BiH tvrde da se testiraju samo oni koji imaju simptome ili koji su bili u kontaktu sa zaraženima. No da to nije u potpunosti tačno, pokazuje primjer predsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića. On je naime potvrdio da je testiran tek 12 dana nakon kontakta za kojeg je utvrđeno da je zaražen, i to na vlastito insistiranje i zahvaljujući jakim vezama koje ima kao predsjednik važne institucije.

Na Facebooku se pojavio i status djevojke Edine Šehović, koja je podijelila svoja iskustva sa koronavirusom, cijelom situacijom oko virusa i brojevima koji se kontaktiraju na području Kantona Sarajevo.

"Zovem se Edina Šehović. Sletila sam iz Njemačke u Sarajevo prije dvije sedmice, imam SVE simptome COVID-19. Potencijalno sam zarazila i druge osobe. Naše nadležne institucije ne žele da me testiraju“, navela je ova djevojka i detaljno opisala borbu koju je sama sa bolešću vodila prethodnih dana.

U BiH su do sada zabilježena tri smrtna slučaja, a posljednji sa Ilidže unio je dodatni strah u domove građana. Iako, su se pojavile informacije kako je preminula žena prešutila prijaviti kontkat sa kćerkom iz Italije zvanične potvrde još uvijek nema. Utvrđeno je tek da je na koronavirus testirana kada je to već bilo kasno, poslije smrti.

Nakon svega, ostaje gorak okus svima koji su prije nekoliko dana gledali šefa Civilne zaštite FBiH Fahrudina Solaka i slušao njegove nonšalantne tvrdnje kako uopšte ne treba testirati. Nažalost, nije jedini. Svi zajedno će u ovoj krizi konačno izgubiti povjerenje javnosti, ako su ga ikada i imali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo