25°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 13:09 KORONAVIRUS - Novi podaci

Razmatra se izoliranje HNK, i direktor Igmana prebačen u Mostar

Razmatra se izoliranje HNK, i direktor Igmana prebačen u Mostar
Foto: Vijesti.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) trenutno je 24 pozitivnih osoba na koronavirus, od čega je 17 u Konjicu, a 7 u Mostaru.

Saopštio je ovo danas član Kriznog štaba HNK i infektolog na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, doktor Jurica Arapović.

Prema njegovim riječima, jučer je testirano ukupno 36 uzoraka, od kojih su bila dva pozitivna iz HNK.

Trenutno je u postupku testiranje pet uzoraka, u ostatku dana bit će ih još.

Većinu oboljelih čine muškarci, kojih je 60 posto. Prosječna dob je 47 godina, najmlađi pacijent ima 37, a najstariji 70 godina.


Direktor Igmana od sinoć u izolatoriju

Na području HNK od jučer je testirano 36 uzoraka na koronavirus, od kojih su dva bila pozitivna, oba iz općine Konjic, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije. U postupku je još pet uzoraka za koje će rezultati stići do kraja dana. Na području kantona oboljele su 24 osobe. U izolacijskom bloku trenutno se liječi šest oboljelih, među kojim i starica iz Širokog Brijega. Većina imaju blaže simptome. Njihovo stanje, prema riječima doktora Jurice Arapovića, je stabilno. Dvoje je na respiratoru – prvooboljeli i starica koja je jučer zbrinuta. U izolatoriju je od sinoć i direktor kompanije Igman iz Konjica Džahid Muratbegović.

- Njegovo stanje je srednje-stabilno, a klinička slika teška bez indikacija za respirator, rekao je Arapović.

Potvrdio je i da u Mostaru od nedavno postoji novi klaster.

- Novozaraženi u Mostaru je kontakt sa osobom iz RS, tako da je riječ o novom klasteru, kazao je Arapović.

Potvrdio je da jučer preminuli nije bio hronični bolesnik, te da se njegovo stanje naglo pogoršalo tokom posljednjih dana života. Prosječna dob oboljelih je 47 godina. Najmlađi ima 37 godina, a najstariji 70.

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a Rade Bošnjak pokušao je objasniti kako se i za koje potrebe potrošio suficit ovog Zavoda od 13 miliona KM, ostvaren prošle godine. Kazao je da je ZZO dužan finansirati samo usluge, te da se za pojave poput epidemije ne izdvaja novac. “To je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo HNK-a“, rekao je Bošnjak.(Vijesti.ba)

Izdvajamo