10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

25.03.2020 / 16:01 KORONAVIRUS - Koronavirus

Safeta Biševac iz Beograda: Samo da ne završimo na Sajmu

Safeta Biševac iz Beograda: Samo da ne završimo na Sajmu
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Novinarka dnevnog lista 'Danas' iz Beograda Safeta Biševac smatra da se, sudeći po broju oboljelih i umrlih, Srbija bar zasad, dosta dobro bori s koronom, ali i dodaje da bi se 'borba protiv širenja virusa covid 19 ipak mogla podijeliti u dvije faze'.

- Vlast je najprije ignorisala i umanjivala opasnost virusa. Ubrzo potom, u centru Beograda pojavili su se naoružani specijalci s maskama na licu, a uvedeno je vanredno stanje. Bio je to početak druge, ozbiljne faze - napisala je iz Beograda za Fenu Biševac.

Minimiziranje opasnosti, a 'zatim panične izjave da se spremimo na umiranje bliskih osoba, izazvale su sličnu reakciju građana'.

- Krajem februara većina je mislila da je korona daleko, u Kini. Kad su počele stizati potresne slike i snimci iz Italije, vidjeli smo da nam se približava. U početku smo se junačili, ne može nam ništa „najsmešniji virus u historiji čovečanstva“, podsmješljivo gledali rijetke pojedince s maskama. Prvog i drugog dana vanrednog stanja, 16. i 17. marta, bašte kafića u centru Beograda bile su pune, kao i Knez Mihajlova, glavna pješačka zona. Kad je uveden policijski sat i prva osoba umrla, građani su počeli mnogo ozbiljnije da se ponašaju - navodi.

Većina, piše Biševac, danas poštuje policijski sat. Ulice su prazne i prije 17 sati. Nema djece ni na igralištima ni u parkovima. Kafići, restorani zatvoreni... Nema više čuvenih beogradskih splavova. Mnogi nose maske i rukavice, a stambene zgrade mirišu na „domestos“.

- Kao i u drugim dijelovima svijeta, strah je praćen potrošačkom groznicom. Građani Srbije koji se, nažalost, bar po zvaničnim podacima, ne mogu pohvaliti higijenskim navikama pokupovali su sva moguća sredstva za dezinfekciju i sapune. Prodavačica na pijaci u bloku 44 na Novom Beogradu, u subotu je, uz negativan odgovor mušteriji na pitanje da li ima bilo šta za dezinfekciju rekla: „Mesecima niko nije kupovao. Imala sam svih deterdženata za izvoz, a sad za dan-dva sve prodala“. Brašno, ulje, šećer, toalet papir, sapun... prodavani su kao alva, ali u većini prodavnica ih i dalje ima. Ponuda nešto skromnija, ali rafovi uglavnom nisu prazni - naglasila je.

U Hali jedan Beogradskog sajma pripremljena je improvizovana bolnica, s tri hiljade ležajeva.

- Slike ogromne hale s praznim krevetima koje postavlja vojska novi su šok za građane Beograda i Srbije, koji sada imaju novu uzrečicu „Samo da ne završimo na Sajmu“. Žalosno. Za Sajam dosad su nas vezivale uglavnom lijepe uspomene. Novogodišnji vašari, koncerti, Sajam knjiga...Sad „Samo da ne završimo na Sajmu“ -  istaknula je za Fenu novinarka dnevnog lista 'Danas' iz Beograda Safeta Biševac.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo