30°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 18:18 KORONAVIRUS - Koronavirus

Erdogan: Novčana pomoć za dva miliona porodica

Erdogan: Novčana pomoć za dva miliona porodica
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se poduzimaju opsežne ekonomske mjere u toj zemlji u cilju podrške građanima i kompanijama usljed borbe protiv korona virusa (COVID-19).

"Od prvog dana smo stali uz naš narod, sa svim našim institucijama i raspoloživim sredstvima u borbi protiv korona virusa. Dva miliona porodica s niskim prihodima dobit će u gotovini novčanu podršku od 1.000 turskih lira", poručio je Erdogan na Twitter profilu.

Dodao je također da će i najniža mjesečna penzija biti povećana na 1.500 turskih lira.

"U okviru borbe protiv COVID-19 bit će zaposleno 32 hiljade novih zdravstvenih radnika", istakao je turski predsjednik te naglasio da će Turska nastaviti pružati snažnu podršku građanima usljed globalne pandemije.

"Nastavit ćemo štititi naše građane od posljedica ove krize snažnim mjerama i paketima ekonomske podrške. Mi smo snažan narod. Svi zajedno ćemo uspjeti u ovoj borbi", dodao je.

Napomenuo je i da će biti osigurana novčana podrška za građane koji primaju minimalnu platu, dok će zdravstveni radnici biti dodatno nagrađeni zbog napora koje poduzimaju u borbi protiv korona virusa.

Dodao je također da će u okviru poduzetih mjera uskoro biti dostupan set od milion brzih testova na korona virus u Turskoj, napominjući da će domaće kompanije koje proizvode dezinfekciona sredstva, zaštitna odijela, naočale i maske za lice dobiti milionsku novčanu podršku.

U Turskoj su do sada korona virusom zaražene 1.872 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je 44 oboljelih.(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo