9°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.03.2020 / 09:37 KORONAVIRUS - Stanje u regiji

U Hrvatskoj još 63 zaraženih, u Srbiji 81, Slovenici šalju vojsku na granicu sa Hrvatskom

U Hrvatskoj još 63 zaraženih, u Srbiji 81, Slovenici šalju vojsku na granicu sa Hrvatskom

"Novih je 39. Od jučer ujutro ukupno novih 63 bolesnika. Nema eksponencijalnog rasta to je od iznimne važnosti. Na respiratoru je 14 bolesnika", rekao je hrvatski ministar Beroš. Svi testirani u Vinogradskoj su negativni, dodao je on saoćavajući najnovije rezultate.

Navedeno je da je 18 liječnika specijalista koji su pozitivno, 6 specijaliznata, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji je 18601 ljudi, 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolacij.

Jučer je došla potvrda da su dva hrvatska policajca zaražena koronavirusom.

Stanje u Srbiji

U Srbiji je 81 novozaražena osoba pa ih je sad ukupno 384. U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen virus covid-19, objavljeno. Od koronavirusa u Srbiji preminulo je ukupno šest ljudi.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Beogradu, Nišu i Valjevu.

Slovenija angažira vojsku

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u srijedu da je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

U sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojima vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

"Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila", kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske "legitimna", te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

Pahor smatra da Slovenija kontrolira epidemiju koronavirusa.

Pahor će danas o tome i drugim pitanjima vezanim za epidemiju koronavirusa razgovarati s premijerom Janezom Janšom, te predsjednicima parlamenta i Državnog vijeća, a u razgovoru za RTV je rekao kako je uvjeren da se Slovenija i vlada dobro nose s epidemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

"Pravodobno smo uveli radikalnije, dijelom možda i prekomjerne restrikcije kako bismo smanjili krivulju rasta zaraženih i oboljelih. Iako ne znamo kad će epidemija dosegnuti vrhunac, mislim da uz oprezni optimizam možemo konstatirati da Slovenija danas kontrolira situaciju", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor, prenosi Hina.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo