11°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

26.03.2020 / 10:04 BiH - 28 godina

Godišnjica stradanja civila u Sijekovcu

Godišnjica stradanja civila u Sijekovcu

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća da je danas godišnjica stradanja srpskih civila u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda.

Iz UDIK-a u saopćenju navode da se taj ratni zločin dogodio 26. marta 1992. godine, kada su različite formacije izmiješane između Bošnjaka i Hrvata, sa oznakama hrvatskih vojnih formacija, prešle rijeku Savu iz Hrvatske i u Sijekovcu počinile ratni zločin nad stanovništvom srpske nacionalnosti.

Dodaje se da motiv i uzrok napada na Sijekovac do danas ostaje pod znakom pitanja.

Iz UDIK-a podsjećaju da je Sud Bosne i Hercegovine u maju 2014. godine osudio Zemira Kovačevića na deset godina zatvora za taj zločin.

- On je kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, u toku marta i aprila 1992. godine, te jula i augusta iste godine na području općine Bosanski Brod sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS-a i Hrvatske vojske (HV) učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti – navode iz UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u povodu 28. godišnjice tog zločina, predstavlja publikaciju Ratni zločin u Sijekovcu – predmet: Zemir Kovačević.

Publikacija je objavljena kao deveta knjiga u ediciji: Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini.

U toj knjizi je objavljena prvostepena i drugostepena presuda Zemiru Kovačeviću donesene pred Sudom Bosne i Hercegovine, te lista stradalih Sijekovčana.

- Knjigu objavljujemo u znak sjećanja na nevino ubijene stanovnike Sijekovca – saopćeno je iz UDIK-a.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo