11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

26.03.2020 / 11:26 BiH - Ukupno 500

Mostarskoj bolnici isporučena prva pošiljka zaštitnih vizira

Mostarskoj bolnici isporučena prva pošiljka zaštitnih vizira
Foto: SUM - Vijesti.ba

Poduzeće MaCom iz Stoca isporučilo je prvu pošiljku od 140 zaštitnih vizira Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a danas će ih biti isporučeno još 500. 

Iza cijele inicijative ove pomoći stoje poduzeća Klastera metala i plastike (KMP), a pokrenulo ju je poduzeće MaCom u suradnji s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru (SUM) koji su članice KMP.

 U ovom projektu su direktno sudjelovale studentice FSRE koje su na praksi u poduzeću MaCom. Unapređenje i poboljšanje nulte verzije vizira je sugereirano direktno od lječnika SKB Mostar, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću SUM-a.

 "U vrlo kratkom vremenu razvijen je vizir proizvod koji je nužan za zaštitu lječnika. U vremenu od samo dva dana je proizvedena nulta verzija vizira, unapređena i zadovoljava osnovne funkcionalne zahtjeve", navodi se u priopćenju.

 Ističe se da će u sljedećim danima biti isporučene i dodatne količine kojima će biti opskrbljene zdravstvene ustanove koje gravitiraju u SKB Mostar.

 "U prvom koraku su članice klastera (KMP) željele kupiti nešto od zaštitne opreme, ali nakon kratkog istraživanja je utvrđeno da je skoro pa nemoguće u ovom trenutku pronaći, kupiti i uvesti zaštitnu opremu. Zato su zajednički odlučili pokušati proizvesti ono što je moguće i to u najkraćem vremenu kako bi liječnici imali koliko toliko kvalitetnu zaštitu. Rezultat tog napora je ovaj vizir razvijen, unapređen i isporučen za potrebe zdravstvenog sustava", navodi se u priopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo