8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

26.03.2020 / 12:22 KORONAVIRUS - Koronavirus

Agencija: Dozvoljeno objaviti imena onih koji krše izolaciju

Agencija: Dozvoljeno objaviti imena onih koji krše izolaciju
Foto: Vijesti.ba

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH je Rješenjem zabranila nadležnim tijelima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i kantonalne stožere civilne zaštite kao i drugim, koja djeluju u vanrednoj situaciji u vezi sa...

...pandemijom korona virusa, da objavljuju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na korona virus kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije.

Također, istima je naloženo da odmah uklone i blokiraju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na korona virus kao i osobama koje poštuju određene mjere izolacije i samoizolacije, a čiji podaci su javno objavljeni.

Agencija se isključivo protivi javnom objavljivanju osobnih podataka osoba koje su pozitivne na korona virus, te osoba kojima su izdate naredbe o izolaciji, a koje ne krše izdate naredbe i propisane mjere, jer se to ne može opravdati javnim interesom, saopćeno je iz Agencije.

"Objavljivanje podataka o svim osobama koje su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdrastveni sustav. Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do informacija o njegovom zdravstvenom stanju može druge odvratiti da se obrate stručnoj osobi. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, širenje bolesti na druge osobe čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti", saopćeno je.

S druge strane, Agencija je već priopćila da nije protuzakonito objaviti minimum podataka o osobama koja krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih tijela.

Ovdje se radi o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Navedeno se odnosi i na objavljivanje imena osoba koje se ne pridržavaju mjera kućne izolacije, već kršeći iste ugrožavaju sigurnost i živote ljudi. U ovom slučaju javni interes je nadjačao pravo na zaštitu osobnih podataka.(Vijesti.ba)

Izdvajamo