8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

26.03.2020 / 13:16 KORONAVIRUS - Krizni štab HNK

Mostar: Tri pacijenta u teškom stanju na respiratoru

Mostar: Tri pacijenta u teškom stanju na respiratoru
Nermin Avdić / Vijesti.ba
Krizni štab Civilne zaštite uHNK-a, potvrdio je da je posljednje testiranje na Covid 19 potvrdilo zarazu kod dvije osobe iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jednu iz Gruda.

Mostaru koji od nedavno ima dva klastera, trenutno ima devetoro pozitivnih na koronu. Novi klaster potekao je iz Bh. Anse odnosno sa mostarskog aerodroma, a u izolatoriju SKB-a prema riječima doktora Nermina Avdića, trenutno boravi sedam pacijenata, među kojim i tri teška slučaja. Oni koriste respirator, dok jedan odnjih koristi i terapiju kiseonikom. Zdravstveno stanje ostalih pacijenata se poboljšava. Na respiratoru su inače prvozaraženi i starici iz Širokog Brijega, te jedan pacijent iz Konjica.

Policijske uprave na području HNK-a zaprimile su od jučer 275 rješenja o zabrani izlaska iz kuće u trajanju od 14 dana. Ovakvih rješenja od početka kriznog perioda izdano je 1687. Dosad je obavljeno i ukupno 2947 kontrola poštivanja izrečenih mjera.U posljednja 24 sata sedam osoba prekršilo je mjere, a od početka je zabilježeno 138 ovakvih slučajeva. Sve je dostavljeno nadležnim inspekcijama.

Rok za samoizolaciju dosad je istekao za 84 osobe. Njima je preporučeno da makar još sedam dana provedu u izolaciji za dobrobit svih. Vlada u ovom kantonu jutros je izdvojila još 583 hiljade KM za rad bolnica, od čega će se 342 hiljade preusmjeriti SKB Mostar, 155 hiljada Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić, a 85 hiljada Opštoj bolnici Konjic. Do kraja godine Vlada će isplatiti još milion i 688 hiljada maraka transfera pomenutim ustanovama.

Štab je razmatrao i mogućnost uvođenja karantina, a tim povodom sutra će se održati sjednica predsjednika Štaba i predsjednika Vlade sa svim gradonačelnicima i načelnicima u ovom kantonu. Glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović potvrdio je da se menadžment SKB-a očitovao na zahtjev ministra zdravstva Gorana Opsenice o prijemu prvozaraženog na plućni odjel. Stav ministra proslijeđen je nadležnima za imenovanja upravljačkih struktura u SKB Mostar.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo