10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.03.2020 / 16:19 KORONAVIRUS - Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Dobili smo vrijeme, sada je na ispitu zdravstveni sistem

Radončić: Dobili smo vrijeme, sada je na ispitu zdravstveni sistem
Foto: Avaz / Vijesti.ba
U Sarajevu je danas zasjedalo Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje. O donesenim odlukama i zaključcima javnost je informisao predsjedavajući tog tijela Fahrudin Radončić.

Koordinaciono tijelo BiH usvojilo je danas odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. Ta odluka, kako je rekao Radončić, će u formi prijedloga ići na Vijeće ministara BiH.

- Dio je to uobičajenih procedura kako bi se omogućio legalistički način dolaska svih humanitarnih roba i pomoći BiH koje se očekuju. Ovo se radilo i kada su bile poplave, tako da je riječ o procedurama koje BiH mora da ima - kazao je Radončić.

Usvojena su i dva dodatna zaključka - da se od kriznih štabova sa općinskog, kantonalnog, entitetskog i nivoa Brčko distrikta zatraži jedna vrsta suzdržanosti kada su u pitanju njihovi zahtjevi za korištenje resursa OSBiH, prenose Vijesti.ba.

- Ti se zahtjevi trebaju upućivati putem Ministarstva sigurnosti i mi ih molimo da kapacitete OSBiH u ovom trenutku krize izbjegavamo da koristimo i da se što više oslanjamo na korištenje civilnih resursa. Druga je stvar također veoma praktična, da se pripadnicima OSBiH koji su na zadatku omogući da se mogu kretati 24 sata - naveo je Radončić.

Kao ministar sigurnosti kaže da je zajedno s kolegom Vojinom Mitrovićem uložio velike napore da izbjegnemo haotične gužve na graničnim prelazima prema Hrvatskoj i iz Hrvatske prema nama.

- Imali smo situaciju da nam kamioni sa robom stoje po tri i po dana u Hrvatskoj, i da s ove strane imamo višekilometarske kolone koje su čak smetale i lokalnom stanovništvu jer vozači zbog predugog boravka u kamionima nisu mogli da obave osnovne fiziološke potrebe - poručio je Radončić.

Ti su napori, napominje ministar, urodili plodom, pa se od sinoć odvijanje saobraćaja na graničnim prelazima, odnosno prolazak tih kamiona odvija mnogo brže.

- Dogovaramo s Hrvatskom da se ukinu svi malogranični prelazi, jer oni svakako nisu u funkciji i tamo i nema sanitarnih pregleda i građani ne mogu da prelaze iz jedne države u drugu - kazao je Radončić.

Naglašava da on lično kao ministar sigurnosti, ali i Ministarstvo na čijem je čelu, veoma cijene sve napore koje su uložili općinski, kantonalni i entitetski krizni štabovi, ali i krizni štab na nivou Brčko distrikta.

- Mislim da kada su u pitanju sigurnosne strukture u ovih mjesec i više dana, uspjeli smo da dobijemo nešto što se zove neprocjenjiva vrijednost - vrijeme. Sada će na najvećem ispitu biti naš cijeli zdravstveni sistem, naše bolnice, naši ljekari. I svi se nadamo da će se oni nositi s maksimalnim naporom s pandemijom koja je već počela da odnosi živote - dodaje Radončić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ističe kako je lično posredovao da dvije entitetske vlade dobiju određene testove za koronavirus.

- Mislim da u FBiH dolazi 170.000, ako su te najave tačne. Znam da je RS od UNDP-a, prema nekim podacima, već naručila 20.000 testova. Kako, kada i šta testirati - to su pitanja za ljude iz medicinske struke. A mislim da oni to sad zaista dobro rade - naglašava Radončić.

Realan je problem što se, ocjenjuje, iako imamo novaca za te potrebe, desila situacija koju niko na svijetu nije mogao očekivati - da sve zemlje istovremeno budu pogođene pandemijom, pa su zbog toga praktično i zabranile izvoz svog medicinskog materijala, prenose Vijesti.ba.

- Sada se BiH našla u situaciji da traži komercijalnu pomoć, samo da kupimo, ne da nam se nešto poklanja. Pravimo napore i mislim da smo uradili jako puno kao država - zaključio je Radončić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo