18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

26.03.2020 / 16:56 KORONAVIRUS - Član Predsjedništva BiH

Dodik: Od subote uvodimo vanredno stanje u RS

Dodik: Od subote uvodimo vanredno stanje u RS
Milorad Dodik / Vijesti.ba
U subotu će biti održana posebna sjednica NSRS i Republika Srpska će proglasiti vanredno stanje, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.

- Republike Srpska je na vrijeme počela da provodi oštre mjere, međutim zbog neodgovornih pojedinaca epidemija se širi. Zbog toga neophodno je uvesti vanredno stanje - rekao je on.

Najavio da će u subotu biti održana posebna sjednica Parlamenta gdje će se brže moći donositi mjere vezane za zakone.

- Mjere karantina su bitno smanjile broj ljudi koji dolaze. Osnovna stvar je da bukvalno trčimo za svima koji su imali kontakte sa zaraženim kako bismo sagledali stanje testiranjem - naglasio je Dodik.

Istakao je da mjere policijskog časa isto daju značajne efekte.

- Potrebna nam je još veća podrška stanovništva - poručio je Dodik.

Dodao je i da se nada da neće biti usvojen budžet BiH, te uputio poruku opoziciji u RS da to ne radi.

-Nismo uspjeli da na najbolji mogući način da neke stvari iskordiniramo s Federacijom BiH, koja kasni i predstavljat će nam potencijalno mjesto širenja epidemije. Morat ćemo da vidimo koje ćemo mjere preduzeti u tom pogledu...- ustvrdio je član Predsjendištva BiH.

Kada smo zatvarali škole, oni su još uvijek bili u školama, kada smo zatvarali kafiće, oni su još uvijek bili u kafićima... Oni navodno imaju manje zaraženih a već imaju tri smrtna slučaja. Oni ne jure klastere kako smo mi to radili. Sanirali smo ulaske. Moramo vidjeti šta ćemo ako se to proširi u Federaciji i to je naša velika briga, kazao je Dodik.

Najavio je podršku privredi, kroz poseban fond te novi set mjera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo