4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

26.03.2020 / 17:39 KORONAVIRUS - Krizni štab

Pehar: Do sada testirano 525 osoba u FBiH, 66 zaraženo

Pehar: Do sada testirano 525 osoba u FBiH, 66 zaraženo
Foto: Fena / Vijesti.ba
Članovi Kriznog štaba FBiH održali su večeras drugu dnevnu redovnu konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli najnovije informacije u vezi sa borbom protiv širenja koronavirusa.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Vlatka Martinović kaže da je ovaj zavod i prije pojave koronavirusa u BiH poduzeo određene mjere, na taj načlin što je kontaktirao sve svoje dobavljače s kojima ima ugovor i od njih zatražio određenu nabavku lijekova.

- Mi smo svakodnoevno u kontaktu s našim dobavljačima, a svim našim pacijentima poručujem da opskrba lijekovima iz nadležnosti federalnog fonda solidarnosti ide kontinuirano i da je ista kao i prije pojave koronavirusa u BiH - navela je Martinović.

Zavod na čijem je čelu, navodi, u kontaktu je i sa svim svojim pacijentima koji se trenutno nalaze na liječenju u inozemnim klinikama.

- Njihovo liječenje se odvija po protokolima tih klinika. Svakodnevno pratimo i slijedimo upute i naredbe Federalnog kriznog štaba, Federalnog ministarstva zdravstva, ZZJZ FBiH i svih ostalih institucija kako bismo zaštitili naše uposlenike i pacijente - dodala je Martinović.

Direktor ZZJZ FBiH Davor Pehar iznio je najnovije podatke o broju testiranih i oboljelih od koronavirusa u FBiH.

- U odnosu na posljednji izvještaj koji je ZZJZ FBiH objavio jutros u 10 sati, testirano je novih osam uzoraka, od čega je koronavirus potvrđen kod četiri osobe. Dva slučaja su iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka - pojasnio je Pehar.

Kako je rekao, u FBiH je do danas ukupno testirano 525 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 66 pacijenata, a po kantonima bi to izgledalo ovako: HNK 27, ZHK 10, KS 9, ZDK 8, USK 6, BPK 4, Posavski kanton 1 i SBK 1. Tuzlanski i Livanjski kanton za sada nemaju inficiranih koronavirusom.

- U Konjicu imamo 17 pozitivnih slučajeva, u Sarajevu 9, Mostaru 9, Širokom Brijegu 7, Bihaću 6, Zenici 4, Goraždu 4, Grudama 3, Tešnju 2, Novom Travniku 1, Orašju 1, Visokom 1, Čitluku 1 i Brezi 1 - dodao je Pehar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo