8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.03.2020 / 17:45 KORONAVIRUS - Uspješno se oporavlja

U Kantonalnoj bolnici Zenica uspješno operisan pacijent s koronavirusom

U Kantonalnoj bolnici Zenica uspješno operisan pacijent s koronavirusom
Foto: Vijesti.ba
U Kantonalnoj bolnici Zenica je uspješno izvršen operativni zahvat nad pacijentom kod kojeg je ranije potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19. Pacijent iz Tešnja (49) uspješno se oporavlja nakon operacije zbog akutnih abdominalnih problema, ...

... saopštila je Pres služba Zeničko–dobojskog kantona.

 Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa, dr. Adnan Jupić, rekao je danas da je ovo "još jedna potvrda ispravnosti rada Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa koji je, analizirajući sve moguće scenarije, predvidio ovakve situacije u okolnostima pandemije".

 - U okviru Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj napravili smo podjelu bolničkih kapaciteta, što do sada nije napravio niko u regionu, tako da imamo mogućnost da pružamo i ostale oblike zdravstvene zaštite pacijentima koji su pozitivni na koronavirus, bez ugrožavanja drugih pacijenata i bez ugrožavanja njihovog stanja od drugih bolesti koje nisu vezane za koronavirus - kazao je ministar Jupić.

Zdravstveno stanje preostalih sedam pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19, a koji se nalaze u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenice, je stabilno. Dvoje još uvijek imaju blaže kliničke simptome, dok su ostali bez simptoma.

 U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je izvršeno oko 50 testiranja na koronavirus. Ranije je nabavljeno 100 briseva sa transportnim podlogama, a iduće sedmice se očekuje isporuka još 500 ranije naručenih briseva.

 - Testiranje se vrši po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a testiraju se svi slučajevi kod kojih se pojave klinički simptomi infekcije i kod kojih postoji epidemiološka povezanost. Apeliram na javnost da prepuste stručnjacima da donose odluku kad i kome treba uzeti bris, kako bismo cijeli sistem sačuvali od širenja ove infekcije - kazao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i član Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK Senad Huseinagić, saopštila je Press-služba ZDK.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo