15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

26.03.2020 / 19:33 KORONAVIRUS - Fadil Novalić

Zaštitit ćemo ne samo otpuštene, već i sve druge koji ostanu bez posla

Zaštitit ćemo ne samo otpuštene, već i sve druge koji ostanu bez posla
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da će Vlada FBiH podržati sve radnike, koji zbog krize izazvane pandemijom ostanu bez posla.

-Razumijem da neki politički i javni djelatnici ne razumiju razliku između pojma otpuštanja i povećanja nezaposlenosti. No vjerujem da građani razumiju tu razliku. Naime, neće ostati bez posla samo oni koju budu otpušteni, već i svi oni koji ostanu bez posla zbog ove krize, a da ih niko nije otpustio. Npr. svi radnici kojima istekne ugovor ili samozaposleni, koji izgube posao, a niko ih nije otpustio, itd, ističe Novalić.

Dakle, nažalost imat ćemo, kaže premijer, mnogo veći broj ljudi, koji će ostati bez posla, od broja otpuštenih.

-Međutim, garantujem da će Vlada što preko Biroa, što preko specijalnog Fonda za podršku ekonomiju, pomoći svima koji ostanu bez posla. Niko ne smije ostati bez ikakvih primanja. Pozivam ipak sve poslodavce da učine sve da zadrže radnike, jer Vlada će im sigurno priteći u pomoć. Jednako kao što ćemo biti rigorozni prema onima, koji ne pokažu dovoljno spremnosti da zadrže radnike, ako mogu, i da pokažu društvenu odgovornost, naglašava Novalić.

Vođenje ekonomije je mnogo složenije, nego što to neki razumiju, kaze premijer i zato poziva građane da imaju povjerenje u Vladu, krizni štab Vlade za ekonomiju i naše grupe eksperata.

Za 50 posto smanjen iznos zakupnine za prostore u vlasništvu Vlade

Federalna vlada je danas donijela odluku da za 50 posto umanji iznose zakupnine, svima koji koriste pod zakup prostore koji su u vlasništvu vlade.

-Ukoliko sadašnja situacija s pandemijom dulje potraje, predloženo je da od 1. aprila ove godine, pa do prestanka proglašenja stanja nesreće, plaćanje zakupnine bude potpuno obustavljena  - izjavio je premijer Fadil Novalić.

Ovo je učinjeno u skladu s novonastalim okolnostima koje odnose na pandemiju korona virusa, zbog nemogućnosti poslovanja određenih subjekata na teritoriji Federacije BiH, a s ciljem jednakog tretmana svih zakupaca.

-Apeliram na sve niže nivoe vlasti u Federaciji BiH da to isto urade kako bi direktno pomogli obrtnicima da  akše prebrode krizu izazvanu pandemijom korona virusom - poručio je premijer Novalić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo