16°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

29.03.2020 / 20:46 Svijet - Washington

Nova anketa: Biden vodi pred Trumpom

Nova anketa: Biden vodi pred Trumpom
Foto: Vijesti.ba
Najizgledniji demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden vodi ispred svog protukandidata, predsjednika Donalda Trumpa, ali Bidenovi pristaše pokazuju manje entuzijazma za svog kandidata od Trumpovih.

Najnovije istraživanje javnog mišljenja mreže ABC i Washington Posta, čije rezultate u nedjelju prenosi agencija dpa, pokazuje da je Biden ispred Trumpa s 49 naprema 47 posto, prenosi Hina.

Trump je međutim značajno smanjio razliku od istraživanja u februaru, kada je bivši potpredsjednik vodio s 52 posto naprema 45 posto.

Anketa je pokazala da Trumpovi pristaše pokazuju više entuzijazma nego Bidenovi.

Među demokratskim Bidenovim pristašama njih samo 24 posto pokazuje elan i strast za svog kandidata.

Kada se radi o privredi, 57 posto ispitanika podupire Trumpov način vođenja, a aktuelni predsjednik vodi pred Bidenom kada se radi o pitanju ko bi bolje upravljao ekonomijom.

Trump i Biden izjednačeni su pri odgovorima na pitanje ko bi bolje upravljao krizom s koronavirusom, ali Biden je bolji oko ukupnog upravljanja zdravstvom.

Anketa je provedena prošle sedmice i ona također pokazuje da Biden i dalje vodi ispred svog demokratskog protukandidata Bernieja Sandersa, u trenutku kada su predizbori uvelike poremećeni korona krizom.

Nije jasno je li entuzijazam pristaša ključan za uspjeh kandidata na izborima, ali u prošlosti kandidati kojima je nedostajala strast njihovog biračkog tijela nisu uspjeli pobijediti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo