4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

29.03.2020 / 21:40 KORONAVIRUS - Predsjednica RS

Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka atak na RS

Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka atak na RS
Željka Cvijanović / Vijesti.ba
Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u RS, izjavila je u intervjuu za RTRS predsjednica RS Željka Cvijanović.

- Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period - naglasila je Cvijanovićeva.  

Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka na proglašenje vanredne situacije u Srpskoj direktan je atak na njenu privredu i to nema nikakve veze sa navodima da Republika Srpska želi da naruši kretanje između dva entiteta. To je neozbiljna odluka i pristup situaciji u kojoj se našlo cjelokupno društvo. Na taj način doći će do odugovlačenja svih odluka neophodnih za pomoć privredi, olakšicama i plaćanjima.

- Parlament ne može da radi. Јučerašnji skup bio je skup visokog rizika. Tamo je dovoljno bilo da jedna osoba bude zaražena i ona može da napravi čitavu pometnju i da cijeli Parlament bude u izolaciji. Može da se desi da poslanici nakon zasijedanja odu u svoje opštine nakon toga i da nastane opet dodatni problem. Nisu ovo uslovi ni za kakvo sazivanje sjednica, velikih sastanaka iskupova. Nije vrijeme za Narodnu skupštinu - poručila je predsjednica Srpske.

Ona je naglasila da je svaki minut važan, pogotovo zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sektoru u cjelini, kao i privredncima.

- Svaki naš radnik u privredi je zabrinut da li će zadržati svoje radno mjesto. Zar nije normalno da sad i bez ikakvih političkih tema i politikanstava nađemo modalitet, a našli smo ga – vanredno stanje da možemo da intervenišemo i donosimo određene odluke - rekla je Željka Cvijanović u intervjuu za našu televiziju.

Vlada je, ponovila je Cvijanovićeva, na sebe preuzela određena davanja, doprinose i plate za radnike, a mnoge zemlje u svijetu suočavaju se sa istim problemom.

- Neke evropske zemlje kažu da je njihovo zdravstvo u kolapsu ili u pretkolapsnom stanju. Svi traže medicinsku opremu, a stanje na tržištu mijenja se iz časa u čas. Ovo je zajedničko zlo i situacija se ne tiče samo Republike Srpske već cijeli svijet preduzima iste mjere - naglasila je Cvijanovićeva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo