8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

30.03.2020 / 12:18 KORONAVIRUS - Potvrđeno

U BPK 23 testirane osobe negativne na koronavirus

U BPK 23 testirane osobe negativne na koronavirus

Nalazi 23 posljednje testirane osobe na koronavirus na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) su negativni  - potvrdila je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK-a dr. Medina Bičo, epidemiolog.

 - To je obrahrujuća vijest, ali se ne smijemo opustiti, jako su nam bitne sve ove mjere i bez obzira na negativne nalaze, mi se moramo pridržavati perioda kućne izolacije od 14 dana, a naravno preventivnih mjera trebaju se pridržavati i svi ostali građani – naglasila je dr. Bičo.

Istakla je da je povećan broj osoba koje su u samoizolaciji, ali i broj testiranih.

- Trenutno je u BPK Goražde 155 osoba u samoizolaciji, od čega je 105 porodica, dok je 47 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora i nisu razvili simptome bolesti. Do sada smo testirali ukupno 71 osobu, s tim da danas planiramo još 36, što će biti ukupno 107 osoba. S obzirom da je prošlo dovoljno vremena, testirat ćemo radnike Ginexa, bliske kontakte nakon potvrđenog prvog slučaja. Oni nemaju  nikakve simptome, ali s obzirom da je prošao taj inkubacioni period, njih ćemo testirati za svaki slučaj, da nam ne bi nešto promaklo  – istakla je ona.

Podsjetila je da je do sada  šest osoba pozitivno na koronavirus, ističući da su svi dobrog općeg stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji.

- Svakodnevno smo s njima u kontaktu. Takođe oni komuniciraju i sa ljekarima iz Kantonalne bolnice koji su zaduženi za praćenje njihovog zdravstvenog stanja.Što se tiče tih osoba,  tri dana nakon  prestanka simptoma, ponovo se radi testiranje i ponavlja se za 48 sati. Znači moraju imati dva negativna nalaza da bi rekli da je neko izliječen od COVID-a 19 – pojasnila je dr. Bičo.

I komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite Edita Velić ističe da je ohrabrujuća činjenica da su svi kontakti posljednjeg pozitivnog slučaja, negativni.

- Ipak, ni najmanje se ne trebamo opustiti. Ovo je dokaz da se poduzimaju sve mjere zaštite, što je dobro. Uspjeli smo za sada prolongirati eksponencijalni rast broja pozitivnih, a ako svi budemo odgovorni, budemo vodili računa o samozaštiti , možemo ga još dugo prolongirati čak i vrlo brzo u potpunosti pobjediti – navela je Velić.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo