29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

30.03.2020 / 14:47 Politika - Saopćenje

SDP: SDA na mala vrata pokušava ukinuti zakonodavnu vlast

SDP: SDA na mala vrata pokušava ukinuti zakonodavnu vlast
Foto: Vijesti.ba

Nažalost, obistinile su se naše crne slutnje koje je jučer u svom saopštenju iznio Klub Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Današnja odluka da se otkaže sjednica Predstavničkog doma za ...

...SDP BiH predstavlja napad SDA na institucije države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.

Očito po uzoru na svog koalicionog partnera Milorada Dodika, čije mjere kopiraju sa zakašnjenjem, u SDA su se dosjetili kako uvesti vanredno stanje i suspendirati rad parlamenta i u Federaciji. I dok je Milorad Dodik svoju odluku pokrio formalno odlukom poslušnika u Narodnoj skupštini RS, u Federaciji to SDA pokušava, kao loša kopija, uraditi na mala vrata blokirajući rad Parlamenta.

Skandalozna je odluka, da se zbog navodne zabrinutosti za zdravlje parlamentaraca otkazuje sjednica Parlamenta, dok u isto vrijeme širok dijapazon radnika, od zdravstvenih, preko rudara, do radnica u supermarketima, javnoj upravi i fabrikama, koje se trude održati proizvodnju, svakodnevno obavljaju svoje poslovne djelatnosti i vrlo često su nedovoljno zaštićeni.

Ovo je vrhunac bahatosti i neshvatanja situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi. Kako ni u vladajućoj koaliciji svi ne misle isto, jer su se klubovi HDZ-a i DF-a izjasnili za održavanje sjednice, vidljivo je da je ovaj pokušaj izričito proizvod SDA, koja na ovaj način pokušava ukinuti sve zakonodavne organe, ne mareći ni za zdravlje građana, a ni za oporavak privrede Bosne i Hercegovine.

Šta bi za Federaciju značilo kad bi se po želji SDA sva moć prebacila u ruke Fadila Novalića i vlade koju on vodi najbolje znaju oni koji su ovih dana prisiljeni očekivati konkretnu pomoć i mjere kojih nema ni na vidiku.

SDP BiH poziva sve parlamentarne stranke da na sutrašnjem kolegiju podrže održavanje sjednice u sarajevskom Domu mladih ili na bilo kojoj drugoj lokaciji, kako bi se u periodu pandemije COVID-19 usvojile izmjene poslovnika i omogućio rad Parlamenta i donošenje neophodnih zakona i mjera.

Na taj način bi se omogućilo da zastupnici svojim radom što hitnije pomognu građanima, ali i očigledno posrnuloj privredi.

Ukoliko sjednica ne bude održana, SDP BiH će skupiti potpise za sazivanje sjednice. Parlamenti moraju raditi i pomoći privredi Bosne i Hercegovine.

Dok u Hrvatskoj na prijedlog predsjednika razmatraju mogućnost da Sabor u vrijeme krize odluke donosi dvotrećinskom većinom, kod nas SDA pokušava da, u maniru Aleksandra Vućića, suspenduje zakonodavnu vlast u FBiH. Socijaldemokratska partije Bosne i Hercegovine će učiniti sve da osujetimo namjere SDA da ukine zakonodavnu vlast.

Na kraju, SDP očekuje i zahtijeva od nadležnih institucija, kao što je to bio slučaj s odlukama Kriznog štaba u kantonu 10, da se isti postupak pokrene i protiv odgovornih u Kantonu Sarajevo, koji su donijeli slične mjere u suprotnosti s odlukama federalnog Kriznog štaba.(Vijesti.ba)

Izdvajamo