8°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

01.04.2020 / 10:52 BiH - Tužilaštvo BiH

Predloženo produženje pritvora Muharemu Duniću za ratovanje u Siriji

Predloženo produženje pritvora Muharemu Duniću za ratovanje u Siriji
Tužilaštvo BiH / Vijesti.ba
Tužitelj iz Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje  mjere pritvora za osumnjičenog Muharema Dunića, rođenog 1974. godine u Jajcu.

Navedeni je pod istragom Odsjeka za terorizam i terete se da je dulji vremenski period boravio na području Sirije, gdje se priključio strukturama tzv.”ISIL-a” koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Mjera pritvora zatražena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b), c) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogo vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto, kao i zbog okolnosti izvršenja kaznenog djela, gdje bi puštanje osumnjičenog na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Prijedlog za produženje mjere pritvora upućen je prema Sudu BiH, te je sud isti i prihvatio, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo