10°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

01.04.2020 / 12:13 KORONAVIRUS - Brzo se popunjavaju

Španija povećava broj jedinica za intenzivnu njegu

Španija povećava broj jedinica za intenzivnu njegu
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Španija naporno radi na povećanju broja jedinica za intenzivnu njegu u bolnicama jer se postojeće brzo popunjavaju u najteže pogođenim regionima u zemlji.

Prije krize sa koronavirusom Španija je imala 5.799 kreveta na jedinicama intenzivne njege. Od utorka,  ima 5.607 pacijenata u tim jedinicama.

Ali, u najvećim žarišnim tačkama u Madridu i sjeveroistočnoj Kataloniji gotovo su utrostručeni kapaciteti posljednjih nekoliko sedmica dodavanjem kreveta za intenzivnu njegu u bolničke ustanove i uspostavljanjem većeg broja terenskih bolnica.

U glavnom gradu Španije prve jedinice za intenzivne njege završene su u srijedu u ogromnim terenskim bolnicama u kojima se planira primiti 5.500 pacijenata po okončanju radova, prenosi AP.

Iako je do utorka Španija imala preko 19.000 oporavljenih pacijenata, ključni problem predstavlja to što pacijenti sa Covidom-19 kojima je potrebna intenzivna njega ostaju na jedinicama intenzivne njege tri do četiri sedmice.

Tako vlasti upozoravaju da će čak i kad Španija uspije zaustaviti širenje zaraze,  dolaziti do povećanog pritiska na bolnice nekoliko dana ili sedmica.

U međuvremenu, španske vlasti nabavile su 1.500 respiratora i traže od lokalnih proizvođača da povećaju proizvodnju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo