15°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

01.04.2020 / 12:16 Muzika i Film - Sarajevo Film Festival

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2020

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2020
Foto: Vijesti.ba
Sarajevo Film Festival i ove godine je uputio poziv za talentovane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za Talents Sarajevo, program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva s nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka.

Rok za prijave je 17. maj, saopćeno je iz SFF-a.

Od 15. do 20. augusta ove godine, pod tematskim naslovom „New Beginnings“, Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.

U saopćenju je istaknuto da kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaraoci ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i saradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije.

Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod naslovom „New Beginnings“.

Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, Talents Sarajevo će svoje aktivnosti prilagoditi okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo