8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

01.04.2020 / 13:27 KORONAVIRUS - U Sarajevu

Vanredna sjednica Vijeća ministara, pogledajte sve odluke

Vanredna sjednica Vijeća ministara, pogledajte sve odluke
Foto: Vijesti.ba
U Sarajevu je danas održana 8. vanredna sjednica Vijeća ministara BiH. Usvojen je niz odluka.

Kompletno saopštenje za javnost upućeno nakon sjednice prenosimo u nastavku:

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja korona virusa (SARS - Cov - 2/Kovid 19), koju je predložio predsjedavajući Savjeta ministara.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviće Informaciju Predsjedništvu BiH.

U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Savjet ministara donio u periodu od  17.03.2020. godine do danas, na suzbijanju  širenja virusa Kovid -19.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizovani, a uspostvaljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama

Podsjećamo, Savjet ministara BiH je i prije Zaključka Predsjedništva održao 2. vanrednu sjednicu 5.3.2020.  godine, na kojoj je primio na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi  sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim korona virusom (Kovid – 19).  Savjet ministara je na 4. vanrednoj sjednici održanoj 15.03.2020. donio Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

U Doboju je 14.3.2020. održan sastanak u vezi sa pojavom virusa korona predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim  vladama i Savjetu ministara da savladaju ove poteškoće

Savjet ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Kovid – 19, te će aktivnosti biti nastavljene.

Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, usvojio je Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma  je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma.

Zaduženo je Ministarstvo spoljnih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena.Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  zajedničku listu dostaviće svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast.

Ova lista, između ostalog, uključujuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojio je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice  i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Kovid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostviti „zeleni“ prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze.  

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Savjet ministara  o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Odluka će se primjenjivati do 30.4.2020. do 24:00 sati.

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u Bosni i Hercegovini svim vazduhoplovima koji vrše prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prevoz, prevoz u cilju traganja i spasavanja, te prevoz  pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti,  donio je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Ovom odlukom Savjet ministara Bosna i Hercegovina traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS -KoV2  te zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne procedure za njen prihvat.

Raspodjelu sredstava pomoći, materijalnih i finansijskih, vršiće Savjet ministara Bih na prijedlog Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.  

Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom SARS-KoV2, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Savjet ministara je usvojio Izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja korona virusa (Kovid-19) sa prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Savjeta ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih

kriznih štabova formiranih za suzbijanje uticaja i širenje korona virusa.

Savjet ministara donio je Zaključak kojim izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Savjeta ministara BiH mogu održavati putem video konferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji  Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivosti i osigura da Savjet ministara BiH sjednice može održati putem video konferencije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo