8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

01.04.2020 / 13:49 BiH - Mostar

Preminuo akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić

Preminuo akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić
Jusuf Jusa Nikšić / Vijesti.ba
Otišao je maestro uzvišene umjetnosti i neponovljivog duha ...

U Mostaru je u 95.godini preminuo akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić. Pripadao je generaciji velikana likovne scene na prostorima bivše Jugoslavije a slovio je i za dugogodišnjeg predvodnika mostarskog likovnog kruga i prepoznatljivog zaljubljenika u svoj rodni grad.

Rođen je u Mostaru 4.2.1925.godine. U Sarajevu je završio Državnu školu za likovnu umjetnost, nastavio studij u Zagrebu, a potom 1957.godine diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Počeo je izlagati još 1953.godine najčešće hercegovačkim pejzažima u duhu asocijativne apstrakcije na čemu je manje-više utemeljen i gotovo cjelokupan njegov likovni opus. U pamćenju generacija Mostaraca će ostati njegove dojmljive slike mostarskog Kujundžiluka, detalja historijske jezgre sa Starim mostom, te brojnih fragmenata prošlosti punih nostalgije za jednim gradom i vremenom kojeg više nema. U svojim novijim djelima Jusa se približava realizmu mada i tu ponovno dominiraju treptaji svjetlosti koja je uvijek pod njegovim kistom jednako spektakularna, treptava sa materijom, koja je tamna, hladna, mutna i zapitana.

Jedan je od osnivača mostarske „Novembarske grupe“, osnovane 1975. godine. Zajedno sa rahmetli Icom Voljevicom i pokojnim Vladom Puljićem bio je nesporni simbol mostarskih slikara - boema, uvijek za šalu raspoloženih, veselih i dragih Mostaraca. Bolji poznavaoci dodavali su mu i šaljivu, humornu crtu “ters-Mostarca”, koji je posebnom ironijom i kritičkim osvrtom znao da se usprotivi različitim društvenim nepravdama i glupostima.

Jusuf Nikšić je dobitnik brojnih nagrada među kojima su i dvije nagrade na prestižnom Sarajevskom salonu (1971. i 1973. godine). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u zvanje docenta izabran je 1974. godine i u toj instituciji ostaje do odlaska u penziju 1991. godine.

Likovni kritičari za Jusufa Jusu Nikšića rekli su da je on maestro uzvišene umjetnosti i neponovljivog duha. Kao slikar, Jusa Nikšić se povremeno bavio i scenografijom i kostimografijom u mostarskom Narodnom pozorištu.


A.B.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo