13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

01.04.2020 / 14:07 KORONAVIRUS - Aida Pilav

U Kantonu Sarajevo od jučer još četiri osobe pozitivne na koronavirus

U Kantonu Sarajevo od jučer još četiri osobe pozitivne na koronavirus
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je jučer testirano 49 sugrađana, a od toga su četiri osobe pozitivne. Time je u Kantonu Sarajevu broj pozitivnih na koronavirus 28. 

Izrečena mjera samoizilacije je izdata za 1.918 osoba, a od toga je rok za samoizolaciju istekao za 1.350 građana.

U KS-u do sad je testirana 321 osoba te da 17 mobilnih timova kontinuirano radi na testiranjima koja su utvrđena po medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

Pilav je kazala da mobilni timovi prilikom obilaska, osobu koja je bila naručena za testiranje, nisu zatekli na kučnoj adresu, te skrenula pažnju građanima da budu odgovorni, jer su mobilizirani svi zdravstveni resursi.

- Hospitalizirano je pet osoba. Radi se o srednje-teškoj zdravstvenoj slici, niko nije priključen na respirator i doktori su zadovoljni njihovim stanjem - istakla je  Pilav.

Po njenim riječima, ima dovoljno lanboratorijskih testova, te da je u subotu stigao kontigent i nema mjesta za zabrinutost. Preporučila je da se i dalje nose maske i rukavice, jer time građani štite i sebe i druge.

U zdravstvenim ustanovama je broj dolazaka ograničen, ali građanima su uvijek na usluzi telefoni u domovima zdravlja, hitna pomoć radi 24 sata, a produženo je i radno vrijeme domovima zdravlja do 22.00 sata.

- Svi koji imaju epidemiološku vezu s onima u samoizolaciji, moraju da poštuju standarde, da ne izaze iz kuća, to je jako značajna mjera i to je ono što može zadržati cirkulaciju virusa - zaključila je Pilav.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo