8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

02.04.2020 / 08:11 KORONAVIRUS - Privremene mjere

Od 7 sati zatvoreno 20 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske

Od 7 sati zatvoreno 20 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Na osnovi dogovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od jutros u 7 sati, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopćilo je da s BiH zatvara granične prijelaze: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze.

Ranije su iz Ministarstva sigurnosti BiH, naveli kako dogovor uključuje i one granične prijelaze preko kojih je odlukom Mješovite komisije za praćenje ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

Odluka je uslijedila nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske.

- Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a onda je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova i ministrici Biseri Turković. Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog ove države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi. Inače, preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer, kao što je poznato, obje su zemlje donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao. Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze - stoji u saopćenju.

Podsjetimo, ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 sati do 5 sati ujutro.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo