0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

02.04.2020 / 13:14 KORONAVIRUS - Krizni štab

HNK: Raste broj u Čitluku, zaraženi imali preko 100 kontakata

HNK: Raste broj u Čitluku, zaraženi imali preko 100 kontakata
Foto: Vijesti.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) s jučerašnjim danom ukupno je evidentirano 70 pozitivnih uzoraka, od toga su dva bolesnika ranije preminula.

Jučer su testirana 62 uzorka, bilo je 8 pozitivnih, od toga u Jablanici 2, Čitluku 5 i u Mostaru 1.

Podaci su ovo koje je na konferenciji za novinare iznio član Kriznog štaba i infektolog na SKB Mostar, doktor Jurica Arapović.

Kada su u pitanju zaraženi koronavirusom po gradovima, u Konjicu ih je 27, u Jablanici 2, Čitluku 21 i u Mostaru 20.

U toku je testiranje dodatnih 20 uzoraka, a za očekivati da će ih u ostatku dana biti još.

- Imamo jedno stacionarno stanje već dva dana u Konjicu, iako svakodnevno pristižu uzorci koji su uglavnom negativni. U Jablanici se otvara novo žarište sa dva novooboljela slučaja, a radi se o obiteljskoj epidemiji - kazao je Arapović.

Prema njegovim riječima, u Čitluku je sve više i više pozitivnih na koronavirus, i tu je trenutno fokus epidemioloških mjera u HNK.

- Do sada smo evidentirali preko 100 kontakata, svaki novi bolesnik zahtijeva i više kontakata. Očekivati je kako bude pristizao veći broj pozitivnih na koronavirus, tako će biti i veći epidemiološki obuhvat i više kontakata - dodao je Arapović.

Do sada je izdato 1.694 rješenja o zdravstvenom nadzoru, od čega jučer njih 55.

- Što se tiče covid bolnice, trenutno su tri bolesnika životno ugrožena i oni su na respiratoru. Imamo jednog bolesnika koji je do danas bio na respiratoru, nadati se da će biti boljeg stanja i da će ući u oporavak. On je sada na potpornoj terapiji kisikom uz aparat. Međutim, nije u cjelosti na aparatu - kazao je Arapović.

U protekla 24 sata zabilježena su samo dva prekršitelja samoizolacije, dok je prekršitelja policijskog sata u HNK bilo 16, od kojih najviše iz Mostara.

Iz Kriznog štaba HNK zahvalili su svim građanima koji se pridržavaju mjera izolacije i samoizolacije.

- Međugorje je jedno vrlo ozbiljno žarište u ovom trenutku, ali ono je po svojoj prirodi i globalno zanimljivo. Iz tog razloga su i Štab i predsjednik Herceg u stalnom kontaktu sa čelnicima Franjevačke provincije, sa ljudima koji brinu o fratrima i sestrama - kazao je glasnogovornik Vlade i Štaba CZ HNK Pero Pavlović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo